Handelsblatt: Ida-Euroopa mull läheb lõhki

15. jaanuar 2008, 13:03

Tänane Saksa majandusleht Handelsblatt
kirjutas, et Ida-Euroopas tegutsevate suurte pankade juhid eeldavad
majanduskasvu langust kahe protsendipunkti võrra keskmiselt 5,5-le protsendile
ning analüütikud näevad mulli lõhkemist.

Turgusid langetavad pankade kasvavad refinantseerimiskulud, USA aktsiahindade langemine ja ka väiksema majanduskasvu väljavaated, mis omakorda tulenevad Lääne-Euroopa ja USA langevast nõudlusest.

"Ida-Euroopas tegutsevad suurpangad on kujundanud oma strateegia tuginedes suurele majanduskasvule. Kui nüüd turg hakkab nõrgenema, võib see jätta oma jälje kasumiaruandesse,“ hoiatas European Business Schooli professor Dirk Schiereck lehes.

Austria Raiffeisen panga juht Herbert Stepic on nõus, et majanduskasv aeglustub, kuid usub, et see on asjade loomulik käik: "Mull läheb lõhki ja laenude andmine ülekuumenenud turgudel langeb mõistlikule tasemele."

Bank-Austria-Creditanstalti juht Erich Hampel tõdes, et majanduskasvu väljavaated jäävad vaatamata Ameerika laenukriisile positiivseks, kuid selle mõjud annavad tunda. Hampel viitas riskipreemiatele ja võimalikule krediidinappusele.

Itaalia Unicrediti analüütikud kirjeldavad olukorda järgmiselt: Ida-Euroopa pangad annavad välja laene, mille mahud ületavad kaugelt hoiuste omasid. Selle tulemusena peavad nad suurel hulgal refinantseerima, mis osaliselt käib läbi pankadevaheliste laenude. Näiteks Poolas kallinevad aga need laenud pankadevahelise usalduskriisi tõttu sel aastal eeldatavasti 80 baaspunkti võrra, tõustes keskmiselt 5,5 protsendile.

Langevad ka aktsiaturud. Optimismi toidab siiski fakt, et Ida-Euroopas tegutsevad ettevõtted on viimastel aastatel hästi teeninud ja omavad piisavalt vahendeid investeeringuteks.

Lühemas perspektiivis nähakse suurimaid riske Rumeenias ja Bulgaarias. Kokkuvõtteks ütlevad Saksa pangandusanalüütikud aga Ida-Euroopa kasvuväljavaadete kohta „külm, aga selge“ – mis tähendab, et kasv oli küll varem parem kui praegu, aga võrreldes Lääne-Euroopaga on see ikka veel väga hea.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. January 2008, 13:03
Otsi:

Ava täpsem otsing