Lepik: kohati on verd tänavatel

23. jaanuar 2008, 08:58

Investeerimisportaali omanik
tarkinvestor.ee Kristjan Lepik leiab, et aktiivne investor võiks praegu riske
maandada, näiteks müüa osa aktsiaid.

Lepik rääkis ETV hommikuprogrammis Terevisioon, et hetkel oleks mõistlik mitte kogu raha hoida aktsiates, vaid panna näiteks pool vabast raha deposiiti või mõnel muul moel maandada riske.

Analüütiku sõnul on Eesti investorid liiga riskialtid, seda just arenevatel turgudel nagu näiteks Hiina, India, Brasiilia, Venemaa, Kesk- ja Ida-Euroopa ja Baltikum, kus aastane tootlus on 30 protsenti. „Nende turgude suhtes olen murelik, sest see kasv on olnud liiga hoogne ja kuigi Kesk- ja Ida-Euroopa suhtes olen pikas perspektiivis optimistlik, siis järgnevad paar aastat võivad tulla pigem raske," rääkis ta.

Lepik meenutas mõttetarkust, et reeglina on parem aktsiaid osta siis, kui veri on tänavatel ja müüa siis kui fanfaarid puhuvad. „Kohati on verd tänavatel,” iseloomustas ta praegust hetke börsidel.

Analüütiku sõnul tuleb 2008. aasta pigem keeruline aasta. „Riskantsematel turgudel on võimalus korrektsiooniks olemas. Samas pikaajaliste positsioonidega investorid, näiteks pensionifondiinvestorid ei peaks muretsema kõikumiste pärast,” rääkis ta, lisades, et aktiivne investor võiks kaaluda riskide maandamist aktsiate müümise näol.

Eesti majanduse üldseisu Lepik optimistlikult ei näe: „Praegu pole põhjust roosasid prille ees hoida. Mida teadlikumalt läheme raskesse aega sisse, seda parem. 2008-2009. aasta tulevad tõenäoliselt väga rasked. Kinnisvara ohustab Eesti majandust tugevalt. Majanduses on olnud väga hoogne aeg: laenu- ja kinnisvarabuumiga on tekkinud entusiasm, sellest taastumine võtab aega. Igale prassimisele järgneb pohmell, mis tuleb lihtsalt ära kannatada.”

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. January 2008, 09:14
Otsi:

Ava täpsem otsing