Majanduslanguse tagajärg: maksudest kõrvalehiilimine?

23. jaanuar 2008, 18:00

Audiitorfirma Donoway Assurance
vandeaudiitor Vadim Dontševski ütles venekeelsele portaalile dv.ee, et majanduskasvu aeglustumine võib põhjustada
maksete laekumise vähenemise.

"Vähese tarbimise tõttu laekub vähem käibemaksu, töötajate koondamine kahandab sotsiaal- ja tulumaksu laekumist," rääkis Dontševski. Eriti raskes olukorras on tema sõnul väikeettevõtted. "Üheks väljapääsuks on võtta inimesed tööle riigis, kus kehtib väiksem maksumäär," soovitas ta.

Eestis ei ole aga tema sõnul pikaajalises perspektiivis selge, kuidas mõjub ettevõtjatele uus tulumaksuseadus, mis peaks jõustuma järgmisel aastal.

Bariot Group OÜ juhatuse liige Abram Benenson arvas samuti, et tootmise ja teenuste mahu langemine toob kaasa laekuvate maksude vähenemise.

Ühiskodu OÜ omaniku Igor Sumaroki arvates toob majanduskasvu aeglustumine kaasa pigem personalipoliitika karmistumise: suuremad nõuded töötajatele, tööaja kontroll, vallandamised ning ka maksudest kõrvalehiilimine. Silmet Grupp juhatuse liige Tiit Vähi on aga kindel, et maksu- ka tolliamet kontrollib küllaltki aktiivselt ja regulaarselt ettevõtte tegevust ning seetõttu ei tasu isegi majanduslanguse korral midagi karta.

Rahandusministeeriumi andmetel on käibemaksu alalaekumine 2007. aastal seotud eelkõige tarbimise ja elanikkonna laenuaktiivsuse vähenemisega.
Kuid maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul hoiavad nad majanduses toimuvatel protsessidel silma peal ja riskide tekkimisel on valmis koheselt reageerima. "2008. aastal tegeleme peamiselt võitlusega ümbrikupalkade vastu, samuti ka käibemaksust kõrvalehiilimisega,“ teatas Veermäe.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. August 2008, 16:45
Otsi:

Ava täpsem otsing