Serbia toetab Venemaa gaasilepet

Agnes Ojala 23. jaanuar 2008, 10:38

Serbia valitsus kiitis teisipäeval heaks
pikaajalise strateegilise leppe, mille kohaselt hakkab Venemaa gaas Serbiasse
liikuma kavandatud South Streami gaasijuhtme kaudu.

Serbia infrastruktuuriminister Velimir Ilic ütles, et kirjutab Moskvas valitsustevahelisele leppele alla laupäeval, kirjutas FT.com.

Belgrad kinnitas teisipäeval Venemaaga energiakoostöö lepingu projekti, millega Serbia osaleb South Streami gaasijuhtme projektis. Gaasijuhe on plaanitud Musta mere alla ja selle kaudu hakatakse gaasi Venemaalt Euroopasse tarnima.

Vastutasuks peaks Serbia venelastele müüma enamusosaluse riiklikust naftamonopolist NIS. Ettevõtte ostjaks on Gazpromi naftaga tegelev tütarfirma Gazprom Neft. Tehingu hinna üle käivad hetkel läbirääkimised.

Serbia peaminister Vojislav Kostunica ütles, et kuna lepe välistab NISi müügil teiste välismaiste energiafirmade pakkumiste kaalumist, siis annab see serblastele aluse Gazpromiga hinna osas veel läbi rääkida.

Gazpromi detsembris tehtud esimese pakkumise lükkasid Serbia valitsuse teised liikmed tagasi. NISi eest pakutavat summat, 400 miljonit eurot (6,3 miljardit krooni) rahas ja 500 miljonit eurot (7,8 miljardit krooni) investeeringutena, pidasid valitsuse liikmed liiga odavaks.

Peaminister Kostunica soovib, et Serbia ja Venemaa majandussidemed oleksid tugevamad. Kosovo küsimuse lahendamisel toetab Serbia just Venemaa seisukohti.

Belgrad, mille gaasist 90% on pärit Venemaalt, näeb South Streamis võimalust kindlustada endale odav energia ja kiire majanduskasv.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. January 2008, 10:38
Otsi:

Ava täpsem otsing