Laupäev 25. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Kartulikasvataja: tõstame hinda viljahinna tõusu tuules

24. jaanuar 2008, 18:13

Tuntud kartulikasvataja ning Laheotsa talu
peremees Johannes Valk ütles, et kartulikasvatajad tõstavad hinda vilja ning
teiste toiduainete hinnatõusu tuules.

"Makaron ja kartul asendavad üksteist. Kui ühe hind tõuseb, saab selle tuules ka kartuli hinda tõsta," rääkis Valk aripaev.ee-le. Ta tunnistas samas, et kui leiva, liha- ja piimatoodete hinnad tõusevad, ostetakse kartulit mõnevõrra rohkem.

Selleks, et toodangu müügil uue kartulisaagini välja tulla, on Valgul oma nipid. Vahepeal avastas talunik ehmatusega, et kui müük samamoodi jätkub, saab tema ladu tühjaks juba mai keskpaigas.

"Püüame venitada uue saagini. Müüme alati omatoodangut ega taha kartuli kvaliteeti sisseostetuga solkida. Seega peaks jätkuma juuli keskpaigani," selgitas Valk. Iga nädal vaatab ta Laheotsa talu müügitulemused üle ja kui varud plaanitust rohkem kahanevad, tõstab kartuli hinda.

"Aga ma ei usu, et ükski kartulikasvataja elaks juba nii hästi kui finantsvahendajad. Elame siiski peost suhu," lisas Valk. Lisaks on siinsed dotatsioonid naaberriikide kartulikasvatajatele makstavatest toetustest mitmeid kordi väiksemad.

Statistikaameti avaldatud kartulitoodangu 14% kasvu pidas Valk reaalseks. Peedi- ja porgandisaak oli 2007. aastal samuti hea, rääkis ta ja kommenteeris, "oli erakordselt hea juurviljaaasta. 2006 oli kuivavõitu."

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. January 2008, 18:13
Otsi:

Ava täpsem otsing