Dinosauruste märg surm

28. jaanuar 2008, 18:41

Dinosaurustele lõpu teinud asteroidi
kokkupõrge Maaga oli arvatust pisut märjem sündmus, selgub värskest
uuringust.

65 miljoni aasta eest kukkus asteroid tänase Yucatani poolsaare tippu. Kokkupõrke tekitatud keskkonnamõjud on paljude teadlaste arvates peamine dinosauruste ja 70 protsendi kogu tolleaegse elustiku väljasuremise põhjus, kirjutas Live Science.

Geofüüsikaliste uurimuste tulemusel on valminud täpseim seni tehtud kolmedimensiooniline pilt pooleldi mere all olevast Chicxulubi kraatrist. Andmed kinnitavad, et asteroid maandus sügavamale vette, kui teadlased varem arvasid ning seetõttu vabanes plahvatuse käigus 6,5 korda enam veeauru.

Samuti sisaldasid plahvatuskoha setted keskmisest enam väävlit, mis koos veeauruga moodustab sulfaatseid aerosoole. Atmosfääri sulfaataerosoolid jahutavad kliimat ning tekitavad happevihmu.

„Suurema veeauru ja sulfaataerosoolide kogusega tuleb edaspidi väljasuremiseni viinud keskkonnamõjude modelleerimisel arvestada,” ütles uurimist juhtinud Texase ülikooli geofüüsik Sean Gulick.

Töö tulemused avaldatakse ajakirja Nature Geosciences veebruarinumbris.

„Asteroidi ja Maa kokkupõrge iseenesest ei olnud ilmselt massilise väljasuremise vahetu põhjus,” ütles Gulick. „Tõenäoliselt said dinosaurustele saatuslikuks kokkupõrkest tulenenud pikemaajalised keskkonnamõjud.”

Suurem kogus happevihma aitaks selgitada, miks kannatasid nii paljud väiksemad merelised organismid – nad ei pidanud happelisemaks muutunud merevees vastu. Hüpoteesi muudavad usutavamaks tõendid, et happesuse muutusele immuunsemad organismid elasid väljasuremislaine pH muutustele tundlikumatest organismidest edukamalt üle.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. January 2008, 18:40
Otsi:

Ava täpsem otsing