Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Firma kui nööbi külge õmmeldud pintsak

    Pereettevõte Rilson varustab Eestimaa kodusid lastemööbliga, hotelle ja poode aga just neile vajaliku furnituuriga.
    "Iga saadud kogemus on väärtuslik, see paistab hiljem, kas lugeda seda kordaminekuks või ei," usub Riina Rillo, kes loobus omal ajal pangakontori juhataja ametist, et koos abikaasaga oma ettevõte luua.
    Matile pakuti eelmise sajandi lõpus müügiks mööblitööstust, mille ostu kaaluti tõsiselt. Selgus paraku, et asi on liiga halvas seisus. Nii otsustati leida ise hooned, kuhu luua päris oma ettevõte.
    "Piltlikult öeldes oli meil ühel hetkel olemas nööp ehk tootmisettevõtte jaoks sobivad ruumid ning pintsaku õmblesime sellele hiljem külge," naerab Mati Rillo. Sest plaan oma firmat luua oli küll kindel, aga mida ja kuidas täpselt, selgus alles pikkade arutelude käigus.
    Paunvere koolis kohtunud Mati ja Riina on koos olnud alates keskkoolist. Esmalt oli see vaid Riina väline sära, mis autoga popi poisi omal ajal pimestas, tänaseks on aga neist saanud äritandem, kelle silmad säravad niisama õnnelikult ja kes teevad siiani kõike koos. Ühiselt juhitakse nüüd ka mööblitööstusettevõtet Rilson, mille hing ja süda on Riina, käed ja vahe mõistus kuuluvad Matile. Üks teeb lennukaid plaane, teine kaalub need hoolikalt läbi.
    Nii nagu Mati ja Riina täiendavad teineteist vestluses, lõpetades ja täiendades üksteise lauseid ning viies lõpule teineteise alustatud mõttelõnga, on nad täiuslik paar ka töiselt. Riina kunstnikuateljee asub mööblitööstusega ühes majas ja Rilsoni toodangus on Mati tehniline taip ning loogiline mõtlemine ühendatud Riina kunstimeele, veidi pööraste ideede ja hea stiilitunnetusega.
    Rilson toodab palju välismaale - põhiliselt kodumööblit, kuid suurem osa toodangust jääb praegu Eestisse. Rilsoni kauplusemööblit ja lastetubasid on lugematul arvul Eesti kaubanduskeskustes ja hotellides. Praeguseks ollakse oma ettevõttega punktis, kus tehtu on andnud piisavalt kogemusi ning ettevõttel on olemas oma nägu ning selge visioon tulevikuks.
    "Oleme masstoodangu viinud minimaalseks ja orienteerume pigem kordumatute lahenduste väljatöötamisele," räägib Riina uhkelt. Ehitusbuumi harjal on olnud tellimusi pidevalt nii palju, et pole vajadust turundusega tegeleda, töö tuli ise kohale. 2008. aasta teises pooles on plaan välja tuua päris oma tootesari, mis hõlmab mõisa stiilis elutoamööblit ja minimalistlikus stiilis erilise pinnakattematerjaliga töödeldud noortemööblit. Selle tootesarja juures on kasutatud väga palju Riina mõtteid ja ideed.
    "Loomulikult oleks väga lihtne teha masstoodangut - tuleb tellimus, mille teostus on lihtne, mis valmib kiirelt ja raha on garanteeritud," räägib Mati.
    "Aga see ei anna midagi su hingele ega erista meid ka konkurentidest," täiendab Riina teda kaasa.
    "Tootmises on oma tehnoloogia, mis tuleb kokku sobitada kunstniku ja kliendi nägemusega asjast, toote hind aga sõltub suuresti tehnilistest lahendustest ja võimaluste klapitamisest," räägib Mati Rillo. "Seetõttu käimegi klientide juures tavaliselt koos - et leiaksime neile igas mõttes parima lahenduse."
    Enne oma äriga alustamist olid mõlemad kaasad ametis positsioonikatel kohtadel. Mati on töötanud Juveelitehase direktorina ja Rakvere Lihakombinaadi juhina, pärast EPA lõpetamist oli ta vaevalt kolmekümnesena noorimaid majandijuhte ENSVs, kui juhtis enne mõnda aega Roela majandit.
    Riina eneseotsingud aga käisid lausa mitme valdkonna kaudu - meditsiinist kultuuri ja panganduseni. Nimelt tegi ta veel neljakümnesena oma elus tõelise kannapöörde, kui asus õppima EBSis pangandust ja läks tööle Hansapanka.
    "Iga algus on huvitav, aga oluline on hoopis eesmärgini jõudmise tee," leiab Mati Rillo. "Minu elus on olnud etappe, kus olen olnud edukas, ja teisi, kus tuli suurte raskustega toime tulla. Kui sul on õnn juhtida tugevat meeskonda, nagu oli Rakvere Lihakombinaadis, siis on ka juhi rahulolu toimivast suur. Tööd vastu võttes ei vaata ma iial kella, teen seda nii maksimaalselt ja südamega, kui suudan, alati pigem nii, et ise rahule jääksin," kinnitab Mati. "Samas olen kogenud ka ebaedu, juhtides ühte transpordivallas tegutsevat firmat, mis lõpetas pankrotiga."
    Tema meelest on tegevjuhile topelt raske, kui midagi juhtub sinust sõltumata.
    "Kuigi firma pankrot tuli omanike heade mõtete liiva jooksmisest halva turukonkurentsi tõttu transpordisektoris, mida toona soosis must turg. Elasin seda ikka ise ka üle," meenutab Mati Rillo. "Ent saadud kogemus andis suure ajendi teha oma firma, sest tahtsin ise otsustada ja ise vastutada."
    Riinale meeldis mehe plaan oma firmast. "Olen loomeinimene, minu jaoks peaks olema kõik ideoloogiliselt hästi põhjendatud.
    Kuigi Hansapanga periood oli huvitav, jäi mul tollal iseenese jaoks järjest vähem aega, nii et materiaalne pool hakkas loomingulist tapma. Igal eluetapil on oma värv ja mälestused, nii positiivsed kui ka negatiivsed. Iial pole mõtet midagi taga nutta või tagasi kerida," usub ta. "Mina tunnen hoopis, et kogu minu elu, isegi nõukogudeaegne lapsepõlv, on tänu minu vanemate ja vanavanemate töökusele ja optimismile tagasi vaadates imeilus," kinnitab Riina vaatamata sellele, et maalapsena sai ta joonistada vaid siis, kui vihma sadas.
    Kunst on Riinaga kaasas käinud kogu elu. "Õigel ajal ma küll oma lemmikala õppima ei läinud, siiski on nüüd lõpuks töö ja kunst minu jaoks ideaalselt ühendatud," tõdeb ta.
    "Saan ennast sütitada iga asja peale ja kui sellesse usun, panen oma tegevusse kogu hingejõu. Alati aga ei lähe nii hästi, kui tahaks. Siis tuleb teha uuesti ja veel ja veel paremini," usub Riina Rillo.
    "Ka klientide trendi- ja stiiliteadlikkus on praegu väga tõusnud, meil endal on ikka jube hea tunne, kui tulemus on saanud lahe," rõõmustab ta, öeldes, et on suur rõõm kujundada näiteks laste mängunurk või mis tahes muu mööbel, terviklahendusena algusest lõpuni. On kliente, kes on tellinud Rilsonist mööbli ja ostnud juurde ka Riina maali.
    Riina ise usub, et on kunstnikuna palju kasvanud ja arenenud. 2007. aastal oli Riina Rillol grupinäitustele lisaks juba kolm personaalnäitust. Seni oli ta oma maale ligi kümme aastat eksponeerinud vaid grupinäitustel.
    "Alustasime Rilsoniga ikka väga õigel ajal, siis, kui oli võimalik häid töötajaid veel valida," meenutab Mati veel. Alustati ju pigem lihtsate masstoodangumudelitega välismaale. Mati sõnul oli see alguses hea lihtne võimalus ka iseendale kogemusi saada. Esimene tellimus oli tammemööblikomplekt Inglismaale - kontakt leiti poegade Marko ja Marti loodud kodulehe kaudu.
    "Pojad pidasid firma internetisuhtlust ja olid igati abiks. Heade mõtete, jõu ja nõuga ning vajadusel ka perfektse inglise ärikeelega," räägib Riina.
    "Meie arutame kõik tähtsamad asjad pereringis läbi, enne kui midagi otsustame. Eestlastel kipub vahel ju nii olema, et naabritega suheldakse rohkem kui sugulastega, meil on teisiti - oma pere arvamus on peamine," lisab ta. Ja kuigi tänaseks on pojad ammugi kodust välja lennanud, on nad vajadusel siiani vanematele abiks.
    Vanem poeg Marko Rillo (31) kaitseb Šveitsi San Galleni ülikoolis doktorikraadi ja valmistab ette ETVs peagi ekraanile tulevat juhtimissaadete sarja, noorem poeg Marti Rillo (28) tegeleb valdavalt e-retsepti käivitamise projekti juhtimisega Microlinkis.
    Marti on Mati ja Riina juba ka õnnelikeks vanavanemateks teinud, 30. detsembril 2006. aastal sündinud Karl Robin on Riina sõnul toonud talle tagasi inspiratsiooni ja avanud laste maailma kõigi oma luuletuste ja mängudega. Peagi jõuab kätte aeg, kus laps saab näpud vanaema stuudios värviseks teha.
    "Armastades oma peret ja seda hoides - see on võlusõna," lisab Riina, kelle arvates on neil õnnestunud omavahelist sädet säilitada, kuna Matiga polegi võimalik tüli norida. Ta lihtsalt ei võta tuld.
    "Kui mees endiselt oskab lilli tuua ja märkab, et oled sätitud ja kena, siis teeb see rõõmu," kinnitab Riina.
    "Arvan et meiesuguseid tegusaid inimesi on Eestimaal palju," on Mati Rillo veendunud. "Eestlane pole oma loomuselt äpu, vaid ettevõtlik ja töökas. Meie keskel on tublid tööinimesed, kes teevad oma igapäevaseid tegemisi, püüavad kursis olla päevapoliitikaga ja kui tundub, et on tõesti tarvis, siis avaldavad ka arvamust."
    Tema arvates on Eesti majandus muutunud stabiilseks ja suuri tõmblemisi kuigi palju enam ette ei tule.
    "Eriti rumalaid poliitilisi otsuseid pole viimasel ajal esinenud. Nii et kokkuvõttes võib Eestis äri teha küll," naerab ka Mati.
    "Eks meiegi saime omad vitsad ettevõtluses kätte, kui mõned tellijad pankrotti läksid või sihilikult petsid. Õnneks on nüüd rasked ajad unustatud ja stabiilsus saavutatud.
    Praegu tegeleme Rilsoni tütarharu loomisega, mille spetsiifika on mööblist hoopis erinev, kuid sellest on veel vara rääkida," avab Mati Rillo oma tulevikuplaane.
    Ta usub, et elu Eestimaal muutub üha paremaks, sest hoolivust on aina rohkem näha, ka äriinimeste seas. Ainult rohkem ettevõtjaid võiks tema arvates olla, sest maksumaksja kulul elavate inimeste hulk on suur.
    Mati ja Riina arvates peaks riigi juhtimises olema ajaline piirang. Kui parlamendis, valitsuses ja omavalitsuses saaks töötada kõige rohkem kaks ametiaega, oleks vähem korruptsiooni.
    "Inimene ei suuda kaua ühes kohas põleda, ta ammendab ja kordab ennast ning hakkab otsima uut tegevust. Paraku oleme kogenud, et sageli toimub see isikliku kasusaamise eesmärgil," usub Riina.
    "Mind vihastab kõige rohkem mõnede poliitikute kasuahnus ja ülbus," sõnab Mati tuliselt.
    Ise pole ta seni poliitikasse kippunud. "Järelikult pole südamevalu nii suur olnud, et tunneks selleks vajadust," ütleb Mati.
    Riinast ja Matist ainult mõne lausega kõik ära öelda on väga raske, sest nende olemuse ja tegevuse lahtirääkimiseks on materjali oh kui palju.
    Lühidalt aga nii: periood, mil me koos töötasime, oli väga huvitav, õigemini uuemeelne, sest nii Mati kui ka Riina on alati osanud ette näha ja uusi suundi aimata. Vahest tol perioodil olid nad oma mõtetega ehk liigagi ees, sest konservatiivne maainimene ei läinud sugugi alati uuega kaasa.
    Mati on alati väga vaoshoitud, diplomaatiline, samas tohutult soe ja sõbralik inimene. Riina seevastu väga avatud, naeru- ja jutusuine, ääretult mitmekülgne ja andekas (maalimine).
    Rõõmustan väga, et Riina on hakanud oma töid aktiivselt eksponeerima, sest kaua oli ta liiga tagasihoidlik. Kuigi me viimasel ajal kohtume väga harva, olen nende tegemistega ikkagi veidi kursis ja tunnen ainult heameelt, et nad on leidnud tõenäoliselt selle õige, mille otsimiseks nad väga raskeid jõupingutusi on teinud. Riina ja Mati pere on üks ilusamaid kooslusi, keda ma oma tutvusringkonnas tean. Tõeliselt armsad inimesed.
    Saame Rillode perega väga hästi läbi, koostöötatud aja jooksul on kujunenud neist väga hea mulje ja tulen siiani alati appi tegema Rilsoni omatoodangu tarvis konstruktoritööd, kui nad mind vajavad.
    Mati on väga nõudlik ja täpne. Hindan tema juures eriti, et kuigi ta pole erialalt puiduinimene, on ta asja enesele nii peensusteni selgeks teinud, et oskab kõiki pinke ise häälestada ja neil kõigil ka töötada.
    Kui tarvis, värvib ise. Näiteks õpetas ta ise välja uue värvija. Mati ei pelga töökojas ise kätt külge panna. Kui on kiired ajas, siis löövad kõik kaasa - Riina, mõlemad pojad, äi… See on tõeline perefirma.
    Püüdes lühidalt oma vanemaid iseloomustada, võib öelda, et nende vahel on selline huvitav tasakaal - ema on kunstnikuhingega idealist, loominguline ja lennukate ideedega, isa on ratsionaalne, kahe jalaga maa peal ning tugev teostaja. Eesmärkide seadmisel ja saavutamisel on tulemus n-ö kuldne kesktee. Neile pakub rahulolu see äri ise, millega nad tegelevad. Nad ei võta tegevuses liigseid riske ja ma arvan, et tänaseks saavutatud tulemus on üsna hea.
    Samas selle saavutatu valguses arvan, et nad peavad leidma võimalusi aja mahavõtmiseks ning leidma rohkem aega nii enda kui ka pere jaoks.
    Arvatavasti on kõigil oma vanemaid raske lühidalt iseloomustada, sest oleme ju saanud koos nendega üles kasvada. Siiski püüan.
    Ema on püsimatu hing, kes katsetab uusi asju, et oma loovusele rakendust leida. Kes iial ei jäta kasutamast võimalust ideedega välja tulla ja energiaga teisigi nakatada.
    Isa on emale vastupidi loomult tasakaalukas tegutseja, kes kerge muigega suunurgas kindlalt oma asja ajab. Kahekesi moodustavad nad tubli tandemi.
    Fotod: Indrek Susi
    Autor: Annely Allik
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Balti turul kaubeldi enim tugevast kvartalist teatanud LHV aktsiatega
Kuna LHV teatas täna, et panga esimese kvartali tulude taga olid laenuportfelli ja intressitulude kasv, siis pakkus aktsia investoritele huvi ning vahetas omanikku 442 468 euro eest ning kallines +0,73%.
Kuna LHV teatas täna, et panga esimese kvartali tulude taga olid laenuportfelli ja intressitulude kasv, siis pakkus aktsia investoritele huvi ning vahetas omanikku 442 468 euro eest ning kallines +0,73%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.