Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kaido Aettik arendab metalliäri

    Kaido Aettik on oma üheteistkümne Kuusakoskis ametis oldud aasta jooksul vanametalliäri läbi ja lõhki tundma õppinud. Noore mehena ei karda ta julgeid otsuseid. Peaasjalikult puudutavad need ettevõtte suunamist jäätmekäitlusturu uutele jahimaadele.
    Sestap hakkab Kuusakoski üha enam panustama elektroonikaromude, vanade sõidukite ja autorehvide käitlemisele, eesmärk on ka kogutud vanametallile senisest suurema lisaväärtuse andmine enne, kui see maailma metallurgiakombinaatidele maha müüakse. Kõike - või peaaegu kõike - saab ümber töödelda, tooraineks muuta ning selle läbi materjalile uus elu anda, usub Aettik.
    Peaaegu kogu Teie töömehepõlv on möödunud Eesti Metalliekspordis, nüüdses Kuusakoskis? Mis te arvate, miks valiti just Kaido Aettik metallifirma uueks juhiks?
    Töötan ASis Kuusakoski juba 11 aastat. Alustasin aastal 1996 Tallinna osakonna juhatajana, mõned aastad hiljem asusin loogilise jätkuna ostukorraldaja ametikohale ning viimased viis aastat juhtisin Kuusakoski klienditeenindust.
    2007 sügisel tegi ettevõttest lahkuv juht Ilmar Jõgi mulle ettepaneku asuda juhatuse esimehe kohale. See oli minu kolleegidelt suur tunnustus. Ilmselt tuli minu kandidatuurile kasuks töötamine ettevõtte eri tasandeil - tänu sellele tunnen ma hästi firma eripära ja tootmisprotsesse ning olen kursis ettevõtte strateegia ja konkurentsiolukorraga.
    Mis selle töö juures on motiveerinud nõnda pikalt ühele alale truuks jääma?
    Kuusakoski on uuendusmeelne ettevõte ning mulle on pakkunud suurt huvi kõik muudatused, mis selle innovaatilisusega on kaasnenud. Kui enne 1997. aastat oli tegemist monopoliga, siis pärast monopoliseisuse kaotamist on ettevõtte jaoks oluliseks muutunud konkurentsieeliste leidmine jäätmekäitluse sektoris.
    Suur väljakutse on olnud ka uue raamatupidamisprogrammi juurutamine, eriti keeruline oli arendada programmi nii, et see väljastaks ka juhtimisarvestuse jaoks vajalikke päringuid. Programmi juurutamise käigus tuli korraldada ka ettevõtte töötajate koolitamine, mis on väga mahukas ettevõtmine 250 inimesega organisatsioonis.
    Minu töö on olnud keeruline, aga huvitav, eriti arvestades, et jäätmekäitluses on viimase kolme aasta jooksul toimunud väga suured muutused. Nende muutuste valguses oleme seadnud eesmärgiks leida ja omada konkurentsieeliseid kiirelt arenevas jäätmekäitluse sektoris.
    Olete hoopis omaaegse EPA haridusega. Miks põllumajandusvaldkond ametit valides prioriteet ei olnud?
    Millegipärast arvatakse, et EPAst tulevad ainult agronoomid või veterinaarid. Mina omandasin EPAs õppides tehnikaalase hariduse, õppisin mehhaniseerimise erialal ning mulle väljastati inseneri diplom. Kui mulle tehti ettepanek asuda tööle EMEXi Tallinna osakonna juhatajana, oli selle ametikoha vastuvõtmine minu jaoks raske otsus.
    Vanametalli kogumine ja käitlus on suuresti sõltuv tehnikast ning selle töötlemisega seoses tuleb tegeleda optimaalsete lahenduste leidmisega, seega tuleb inseneri haridus kasuks.
    Kui palju on tänapäeva vanametalliäris säilinud seda pehmelt öeldes musta äri mainet, mis EMEXit ja sellega seotud isikuid kunagi ümbritses?
    EMEX oli tugev kaubamärk ja seostus võimalusega vanametalliga suurt raha teenida. EMEXi monopoli perioodil toimunud metallivahendusteenus on nüüdseks muutunud jäätmekäitluseks.
    Mis puudutab nn musta äri, siis oli see teatavate grupeeringute kontrollitav tegevus, mis täna ei toimi selliselt nagu 7-10 aastat tagasi. Nüüd on see äri liikunud kõrgemale tasemele, kus raha tekitatakse ebaseaduslikult maksude tasandil. Maksupettustele lisaks on probleem metalli eest sularahas tasumine. Need on tegevused, mis viivad turu tasakaalust välja ja annavad seaduserikkujatele konkurentsieelise.
    Kui võrdlete 1990ndate alguse ja tänase päeva Eesti vanametalli äri ja turuolukorda, siis mis on muutunud ja mis on jäänud endiseks?
    Kui EMEX 1993 loodi, olid ekspordivõimalused olematud, sest infrastruktuur oli välja ehitamata. Kaupu eksporditi mööda raudteed, must metall saadeti vagunitega Soome. Toonased ekspordikogused olid praegustega võrreldes olematud. Kui toona saadeti välja 3000tonnise lastiga laev, siis praegu saadetakse teele 40 000tonnine laev.
    Aastatega on muutunud logistiline süsteem, palju kasutatakse võimalust ostja juurde minevale kohalikule kaubale juurde lisada transiitkaupa.
    Kui vaadata viimast kümmet aastat, siis vanametalli hinnad liiguvad tõusutrendis, kerkides 100 USA dollari tasemelt 300 dollarini.
    Kuivõrd vaba on oma otsustes Kuusakoski Eesti tütarfirma, kui palju dikteerib tegevust emafirma?
    Igal ettevõttel on oma missioon ja visioon ning nende baasil väljatöötatud pikaajaline strateegia. Seda ka ASi Kuusakoski emaettevõttel Kuusakoski OY-l. Strateegiate elluviimise suunad peegelduvad ettevõtte eelarves, mis kooskõlastatakse emaettevõtetega. Tütarettevõtte juhatusel on vabad käed, otsustamaks, milliste võtetega eelarve täitmine toimub.
    Millised väljakutsed seisavad ees ASi Kuusakoski vastsel tegevjuhil?
    Tuleb tagada ettevõtte konkurentsivõimelisus ja innovaatilisus, need on omavahel tihedalt seotud. Kõik tegevused, mis seostuvad innovatsiooniga - see ongi minu ülesanne siin ettevõttes. Innovatsiooni ja organisatsiooni arengu vahele võib tõmmata paralleeli - organisatsioon peab kogu aeg arenema, arenema turusituatsioonis, tootevalikutes.
    Isiklik eesmärk on omandada terve organisatsiooni juhtimisest saadavaid kogemusi ja oskusi ning neid edukalt kasutada oma edasises töös.
    Kui hea stardiplatvorm on Kuusakoski karjääriredelil?
    Kõik eelmised juhid on siit lahkudes olnud valmis vastu võtma suuremaid väljakutseid. See töökoht on abiks silmaringi laiendamisel ning oskusel näha ja lahendada asju globaalsel tasandil.
    Milline tulevik ootab ees nii Eesti kui ka maailma vanametalliturgu?
    Taaskasutatava sekundaarse tooraine väärtus tõuseb kogu aeg. Tarbimise kasvu tõttu suureneb ka sekundaarse tooraine vajadus.
    Eesti jäätmekäitluses tahame olla juhtival kohal. Tulevik sõltub sellest, kuidas organisatsioon suudab arvestada ja ära kasutada täna kehtivat ning tulevikus kehtima hakkavat seadusandlust.
    Mida Te oma töös silmaotsastki ei salli, aga millega ikka tuleb tegemist teha?
    Mind häirib, kui kolleeg tuleb küsima alternatiivseid lahendusi oma probleemile, olles ise ette valmistamata.
    Ma eeldan, et töötaja leiab ise oma probleemile lahendused ning alles siis tuleb neid presenteerima ning kooskõlastama. Häirivad ka meeldetuletustest ja selgitustest hoolimata korduvalt tegemata jäävad asjad, mis võiksid juba ammu olla rutiinsed.
    Jäätmeteema on praegu kuum kaup. Kas vahel õnnestub see ka peast välja peletada?
    Mulle meeldivad sellised tegevused, mis on seotud liikumisega. Ma ei harrasta midagi võistlusmomendi tõttu, selleks, et olla kellestki parem. Teen seda kõike oma oskuste täiendamiseks ja selleks, et mul oleks hea olla.
    Kuus aastat olen käinud squash'i mängimas, uute hobidena on lisandunud tennis ja lohe-surfing.
    Vabal ajal meeldib mulle vaadata filme, kus puudub happy end ja mis sunnivad mõtlema ja arutlema erinevate lõpuversioonide üle. Teatrietendustest eelistan selliseid, mis peidavad endas varjatud sõnumit.
    Loomulikult oli Kaido minu kandidaat.
    Naljaga pooleks ütlesin talle umbes aastapäevad tagasi, et kui minul tekib senisest palju rohkem kohustusi Kuusakoski OY Balti regiooni juhtimisel (olin sellise lisaülesande äsja saanud), kas ta oleks valmis mõtlema Kuusakoski Eesti juhiks hakkamisele?
    Kaido ehmatas toona veidi ära sellise küsimuse peale, aga otsustasime teema juurde naasta sügisel. Eelmise aasta sügisel sai ta juba tegeliku ettepaneku. Siit moraal - juhina peab olema oma sõnadega ettevaatlik - need võivad täide minna!
    Kaido Aettik on juhtinud allüksusi ja projekte viimaste aastate jooksul pidevalt. Ta on päris osav võtmeküsimuste ning prioriteetide äratundmisel.
    Mulle meeldib tema kiire reaktsioon ja järeleandmatus. Kohati ei anna teatav jäikus alluvatele hingamisruumi, aga eks elu silub need nurgad.
    Kui sellele iseloomustusele lisada soov õppida ja uusi oskusi omandada, siis tema vanuse juures on tegemist paljutõotava uue põlvkonna juhiga. Mina tema vanuses seda taset küll välja ei andnud.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ignitis kinnitas kõbusa dividendi
Leedu energiaettevõte Ignitis Group kinnitas eile toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul eelmise aasta teise poolaasta eest aktsionäridele makstava dividendi, selgub börsiteatest.
Leedu energiaettevõte Ignitis Group kinnitas eile toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul eelmise aasta teise poolaasta eest aktsionäridele makstava dividendi, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Hollandi firma plaanib Pärnusse miljarditehast Riisalo: kui saame neid kuidagi aidata, siis teeme seda
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.