Islandi börsikuningad finantstormis

1706-aripaev 04. veebruar 2008, 07:40

Üleilmne laenukriis ja aktsiaturgude langus
on proovile pannud Islandi noorte miljardäride ärimudeli, mis tugineb odaval
laenurahal ja agressiivsel laienemisel.

Isiklik vara sulab ning firmades, kuhu viikingid oma rahaga sisse on tunginud, käärib umbusk ja vastupanu.

Üldjoontes on edu valem välja näinud nii, et laenurahaga ostetakse end firmadesse sisse ning võetakse siis selle vara tagatisel uusi laene uuteks ostudeks. Mudel töötas hästi, kuni laenuraha oli odav.

"Islandi pangad on ühed suurema võimendusega pangad maailmas ja praeguses laenuturu keskkonnas saavad kõige enam peksa just suurima võimendusega pangad ja riigid," ütleb Danske Banki ökonomist Lars Christensen.

Lisaks on islandlaste varad valdavalt Skandinaavia ja Suurbritannia jaekaubanduses, finantssektoris ja kinnisvaras, mis ei ole praegu ka just parim kombinatsioon.

Isikliku vara poolest on seni kõige paremini läinud Islandi rikkaimal mehel Thor Björgólfssonil, kes on aastast 2005 ka ajakirja Forbes maailma rikkaimate pingeridades.

Nagu ta ise hiljuti ühes intervjuus ütles, on ta viimastel aastatel 31 miljardi Eesti krooni eest varasid realiseerinud ning suurema osa äritegevusest 300 000 elanikuga saareriigist välja viinud. "Mul pole mingit pistmist Islandi olukorraga," ütles ta.

Samas jäi ta äsja kaotajaks võimuvõitluses Soome pensionifondidega sidefirmas Elisa, kus islandlase firma Novator on 11,48 protsendiga suurim osanik. Björgólfsson nõudis suuri ümberkorraldusi, et firmasse investeeritud 7,8 miljardit krooni suuremat tulu tooks. Aktsionärid keeldusid aga riskiretkele kaasa tulemast ning asusid "kaaperdamise" vastu ringkaitsesse.

Soome pensionifondid on rahul mõõduka tootlusega, Björgólfsson aga on oma raha teinud just julgelt riskides. Viimased finantsturgude tormid on aga siiski temagi aktsiaportfelli väärtusest veerandi minema pühkinud, rehkendab Svenska Dagbladet.

Oluliselt halvemini on läinud vendadel Gu?mundssonidel, kelle börsifirmade väärtus on 24 miljardilt Eesti kroonilt enam kui poole võrra vähenenud ning kelle investeerimisfirma Exista teatas äsja 2007. a viimase kvartali suurest kahjumist.

Jaanuaris 40. sünnipäeva tähistanud Jón ?sgeir Jóhannesson on miljardeid kaotanud üksi oma investeeringutelt Briti jaekaubandusse ning FL Groupi, mis müüs hiljuti kahjuga poole oma osalusest Finnairis. Sealgi käis Soome ja Islandi investorite vahel äge maavõistlus.

Taani leht B¸rsen rehkendab, et Briti jaekaubandusturu langus on Jóhannessoni investeerimisfirma Baugur osaluse väärtust näiteks Debenhamsis kärpinud 2,8 miljardi krooni võrra. Svenska Dagbladet arvutab, et oktoobrist on mehe aktsiaportfell sulanud 18 miljardilt kroonilt 8,5 miljardile.

Bauguri tegevjuht Gunnar Sigur?sson on siiski optimistlik ja kinnitab B¸rsenile, et mingeid matusemeeleolusid ei ole. "Finantskriis annab meile hoopis paremaid võimalusi ostuks kui müügiks," ütles ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. August 2009, 12:37
Otsi:

Ava täpsem otsing