Lauri: tarbijatel on kõige raskem aeg kätte jõudnud

04. veebruar 2008, 14:33

Hansabank Marketsi vanemanalüütik Maris
Lauri nentis, et Eesti tarbijatel on kätte jõudnud kõige raskem aeg, sest
hinnatõus on saavutanud oma tipu.

„Esimese kvartali hinnatõus on väga tugev. Millal tarbijad hakkavad rohkem kulutama, selgub kevadel, kui inimesed hakkavad oma raha üle vaatama, kui palju talvised hinnatõusud on nende eelarvest raha ära võtnud. Kui detsembris oli jaekaubanduse kasv 4% aastases võrdluses, siis võib prognoosida, et jaanuar-veebruar tulevad veel kehvemad,” rääkis Lauri täna Balti riikide majandusülevaadet tutvustades.

„2007. aasta viimase kvartali olulisemaks märksõnaks oli kõigis kolmes Balti riigis kiirenev hinnatõus. Välistegurite mõju osutus oodatust tugevamaks, seetõttu oleme tõstnud oma inflatsiooniootusi käesolevaks ja tulevaks aastaks,” rääkis Lauri. „Selle aasta alguses avaldavad tarbijahindadele olulist mõju ka administratiivsed tegurid, kuid nende mõju peaks seejärel nõrgenema. Väga kiiresti peaks hindades vähenema nõudluse mõju. Meie prognoosi kohaselt aeglustub tarbijahindade kasv 2008. aasta teises pooles oluliselt. Kiirem aeglustumine ja madalaimad tasemed saavutatakse Eestis, sest siinne tarbimiskasv jääb kõige tagasihoidlikumaks ning hinnakonvergentsi surve on siin nõrgem kui Lätis ja Leedus,” sõnas analüütik.

Hiljutise kiire majanduskasvu ning praeguse kasvu aeglustumise põhjus on prognoosi kohaselt üks ja sama: sisenõudlus. See sai hoogu pärast Euroopa Liitu astumist 2004. aastal ja sellele järgnenud raha sissevoolust. Baltikumi majanduskasvu aeglustumise põhjustab aga tagasihoidlikum tarbimise ja investeeringute kasv, mille on tekitanud laenupakkumise piiramine ja tõusvad intressimäärad. „Majapidamisi häirib järjest enam hinnatõus, aga ka hirm kaotada töö juhul, kui majandusaktiivsus väheneb ja ettevõtted hakkavad järjest enam töötajaid koondama. Aktiivsuse ja hindade langus eluasemeturul on tarbijate arvamust majandusarengutest veelgi halvendanud ning tõsiselt haavanud ehitajaid ja kinnisvaraarendajaid,” tõi Lauri välja. Oodata on, et ka 2008. aastal piiravad majapidamised oma tarbimiskulutuste kasvu.

Hansabank Marketsi ootuste kohaselt kasvab kõigis kolmes riigis sel aastal töötus, kuid suhteliselt tagasihoidlikult. Lisaks prognoosime palgakasvu pidurdumist, kuid kasv jääb endiselt suhteliselt tugevaks – nominaalselt 10-15% –, sest tööturu avatus ja tööjõu nappus säilitab töövõtjate tugeva positsiooni palgaläbirääkimistel seni, kuni siinsed palgatasemed ei lähene piisavalt põhiliste majanduspartnerite omale.

Täna tutvustas Hansabank Marketsi vanemanalüütik Maris Lauri panga tänavust esimest Baltikumi makromajandusprognoosi, mille kohaselt läbib Eesti majandustsükli põhja 2008. aasta algul ja aasta teises pooles järgneb majanduse aeglane kosumine. Läti läbis III kvartalis tipu ning Leedu jätkab veel tõusu, kuigi on tipule väga lähedal.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. February 2008, 14:32
Otsi:

Ava täpsem otsing