Aav: peame tegelema õigesti õigete asjadega

Mariliis Pinn 06. veebruar 2008, 11:32

Maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko
Aav ütles aasta alguse pressikonverentsil, et nad peavad tegelema
õigesti õigete asjadega ning et maksu-ja tolliamet muutub järjest
klendisõbralikumaks.

„Ressurss on piirataud ja ei ole meie ülesanne maksimaalselt karistada, vaid tagada seaduste täitmine. Tuleb tegelda selliste maksumaksjatega, kelle puhul on suur oht, et maksud jäävad maksmata. Sellised maksumaksjad selgitame välja riskianalüüsiga, mille kvaliteet edasi liikunud, valik täpsem,“ lisas ta.

Maksu- ja tolliamet on vastusseisust maksumaksjatega ümber orienteerinud koostööle. „80% maksumaksjatest hindab meid oma partneriks. Väga väike osa on selliseid maksumaksjaid, kes patoloogiliselt ei soovi seadustest kinni pidada, vaid 1-2% ja ei saa ülejäänud 99% maksumaksjaid samamoodi kohelda. 1% karistame seaduste täie jõuga, ülejäänul 99% aitame kohustusi täita,“ sõnas Aav.

„Reaktiivselt tegevuselt oleme muutunud proaktiivseks. Eesmärk ei ole karistada, vaid tagada, et eksimusi ei oleks, teavitame ja anname võimaluse asjad korda ajada, toetame. 75% juhtudel parandati omal initsiatiivi maksudeklaratsiooni, see näitab meie arengutaset igava Euroopa heaoluriigi poole,“ andis Aav ülevaate arengutest ametis.

2007. aastal läbiviidud kontrollid, et 76 protsendil juhtudest tuvastas reaalne kontrollitegevus sama rikkumise, mida näitas ka ameti eelnev analüüs. Üle 75 protsendil juhtumitest toimus maksudeklaratsiooni parandamine vabatahtlikult ilma maksuotsuseta. Aava sõnul näitab see number üha paranevat koostööd maksumaksja ja ameti vahel.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. February 2008, 11:31
Otsi:

Ava täpsem otsing