Avaron: Globaalsed turud olid jaanuaris rahutud

06. veebruar 2008, 15:18

Avaron Asset Managementi juht Kristel
Kivinurm-Priisalm kirjutas oma kuuülevaates, et jaanuar oli rahutu kuu, mille
märksõnadeks olid suur langus maailma aktsiaturgudel ning tavapärase aastaalguse
ralli puudumine.

Järgneb Avaroni turuülevaade:

Euroopa turud said jaanuaris rohkem pihta kui USA - EUROSTOXX 50 indeks kaotas kuu jooksul 13,8%. Poola WIG20 ja MIDWIG indeksid kukkusid eurodes arvestatuna kuu jooksul vastavalt 14,4% ja 16,1%. Suurimad kukkujad olid Balkani riigid – Rumeenia BET indeks kaotas eurodes arvestatult 27,8% ning Bulgaaria SOFIX indeks 20,6%.

Avaroni fondid talusid tormi turgudel suhteliselt hästi, kuid kokkuvõttes kujunes jaanuarist siiski meie meeskonna ajaloos suurima languse kuu:

Avaron Areneva Euroopa Väikeettevõtete Fond, A-osak: -12,4% aasta algusest
Avaron Areneva Euroopa Väikeettevõtete Fond, B-osak: -12,4% aasta algusest
Avaron Balkani Fond, A-osak: -9,7% aasta algusest
Avaron Balkani Fond, B-osak: -9,6% aasta algusest

Arenev Euroopa – aktsiatel jälle hea riski-tulu suhe
Peale viimase aja märkimisväärset hinnalangust näeme aktsiatel jälle olulist tõusupotentsiaali. Prognoosime, et areneva Euroopa aktsiaturud on volatiilsed ka järgneva 6-12 kuu jooksul. Võttes aga arvesse praeguseid hinnatasemeid ning kasumikasvu väljavaateid, näeme aktsiate osas olulist tõusupotentsiaali. Praeguses turusituatsioonis on meie arvates areneva Euroopa aktsiates langemisruumi 15-20% samas kui tõusupotentsiaal on järgneva 2-3 aasta perspektiivis juba üle 100%. Võimalik, et turu põhi ei ole veel käes, aga riski-tulu suhe on juba väga soodne.

Eelistame Poola kiiresti kasvavaid sisemaisele nõudlusele keskendunud firmasid
Üle 50% meie Väikeettevõtete Fondist on investeeritud kiiresti kasvavatesse tarbimisele ja ehitussektorile keskendunud ettevõtetesse. Hetkel näeme parimaid investeerimisvõimalusi Poola väikese ja keskmise suurusega ettevõtete seas, mis on juulikuu tipphindadega võrreldes odavnenud keskeltläbi 30-40%. Poola keskmise suurusega ettevõtete indeks MIDWIG on viimased 3 kvartalit näidanud turust kehvemat tootlust ning jooksev hinna-kasumi suhtarv on alanenud 14 peale – see on tase, mida viimati nägime 2005.a. lõpus. Jaanuari siseselt käis MIDWIG indeks müügipaanikast põhjustatuna isegi 29% miinuses, kuid taastus kuu lõpuks. Poola väikeettevõtteid, millesse oleme investeerinud, kaubeldakse tasemel 10-12 korda 2008.a. oodatav kasum ning nende kasumikasvuks prognoositakse keskmiselt 25%. Kiirelt kasvava jaemüügi tõttu on meie fondide portfellides Poola IT seadmete jaemüüjaid, toidukaupade tootjaid ning edasimüüjaid, logistika- ning ravimimüügiga tegelevaid ettevõtteid, mis peaksid kõik kasu lõikama inimeste kasvavatest sissetulekutest. Lisaks pakuvad meile huvi tööstusettevõtted, mis sõltuvad ehitussektorist.

Kinnisvaraettevõtted müügisurve all
Kinnisvaraettevõtted moodustavad meie Väikeettevõtete Fondist 25% ning Balkani Fondist 29%. Need ettevõtted on pälvinud turu ebasoosingu, kuna kaheldakse nende portfelli väärtuses ning kardetakse kinnisvaraturu langust. Kesk- ja Ida-Euroopa kinnisvara renditootluse määrad on siiski kõrgemad Lääne-Euroopa omadest ning pikas plaanis peaks aset leidma rendimäärade ühtlustumine. Turul leidub hetkel mitmeid hästi juhitud kinnisvaraarendajaid, mille aktsiahind on rohkem kui 35% väiksem võrreldes nende varade väärtusega. Näeme selliseid ettevõtteid hetkel suhteliselt turvalise investeeringuna, kuna neil on kindlat tootlust genereerivad varad või kõrged marginaalid kinnisvaraarendusest.

Põllumajandusmaa on Balkani riikides 3 korda odavam kui Poolas
Oleme positiivselt meelestatud Balkanimaade põllumajandusmaasse investeerivate firmade suhtes, kuna nad lõikavad kasu kasvavatest ELi abirahadest ning suurenenud nõuetest biodiisli kasutamiseks. Põllumajandusmaa hinnad on Bulgaaris 3-4 korda madalamad kui Kesk-Euroopas ning 10-11 korda odavamad kui Kreekas. Samuti pakub põllumajandusmaa praeguste hindade juures 5% renditootlust. Rendi katavad enamasti ELi abirahad ning selle kasvuks oodatakse enamasti 20% aastas.

Telekomid on Ida-Euroopa parimad dividendiaktsiad
Meile pakuvad huvi ka regiooni dividendimaksjad, kuna dividenditootlus on viimasel ajal märgatavalt suurenenud. Ligikaudu 12% Väikeettevõtete Fondist on investeeritud sellistesse ettevõtetesse, mis pärinevad peamiselt telekomi- ning toiduainesektorist. Kohalikud telekomid genereerivaid häid rahavooge ning nende dividenditootlus on hetkel 9-10%.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. February 2008, 15:18
Otsi:

Ava täpsem otsing