Laboris loodud embrüol on kaks ema ja üks isa

06. veebruar 2008, 11:41

Teadlaste sõnul terendab lootus suureks
läbimurdeks raskete geneetiliste haiguste ravis, sest äsja õnnestus
laboris luua embrüo, kellel on kolm vanemat.

Suurbritannia Newcastle’i ülikooli teadlased usuvad, et uus meetod võimaldab saada jagu mitmetest pärilikest haigustest, näiteks mõnest epilepsia vormist, teatas BBC.

Laboris tehtud katsetes saadud embrüo loomisel kasutati ühe mehe ja kahe naise DNA-materjali. Sel moel püüti tagada, et naised, kellel on geenidefekte saaksid järglasi, kellele need defektid edasi ei kandu.

Tehnoloogia on loodud mõttega aidata naisi, kellel on defekte rakkude mitokondrites, rakule energiat tootvates organellides.

Defektid mitokondri-DNAs põhjustavad teadaolevalt ligi 50 haigust, mõnel tagajärjeks füüsiline puue, mõnel vältimatu surm. Keskmiselt on selliseid defekte umbes igal 6500-l inimesel. Näiteks kuuluvad selliste haiguste hulka surmaga lõppev maksapuudulikkus, pimedaksjäämine, lihasdüstroofia, diabeet ja kurtus. Seni mitokondri-defektidest põhjustatud haigustele ravi pole.

Newcastle’i teadlased siirdasid embrüotele uue mitokondria. Professor Patrick Chinnery sõnul loodavad nad selle meetodi välja arendada ning jõuda tulevikus sinnani, et pakkuda peredele võimalust saada lapsi, kellele need haigused pole üle kandunud.

Eksperimentides kasutati kümmet mitmete kõrvalekalletega embrüot, mis olid viljatusravist üle jäänud. Mõni tund pärast embrüo moodustumist kõrvaldati selle tuum, milles on DNA nii lapse isalt kui emalt ning siirdati doonorilt võetud munarakku, millest eelnevalt oli DNA peaaegu täielikult välja võetud.

Ainus jupp, mis jäi doonori DNAst alles, oli väike jupp, mis kontrollib mitokondrite moodustumist. Inimese genoomi kolmest miljardist positsioonist jäeti alles umbes 16 000.

Embrüod arenesid kuus päeva normaalselt, seejärel nad hävitati.

Hiirtel tehtud eksperimentides on varem selgunud, et uue mitokondria saanud hiirepoegadel polnud jälgi sellest, et mitokondria pärines hoopis inimeselt. Seega oleks sel moel sündinud lapsel samuti kõigi kolme vanema geene, kuid rakutuuma DNA, mis mõjutab lapse välimust ning teisi olulisi omadusi, ei pärine doonoremalt, kelle munarakku rakutuum siirdati.

Hetkel on töörühmal luba teha vaid eksperimente ning meetodit ei tohi ravis kasutada.

Samas on töö juba leidnud ka teravat kriitikat. Näiteks on üks eetika eest võitlev rühm nimetanud eksperimente sammuks disainlaste suunas.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. February 2008, 11:40
Otsi:

Ava täpsem otsing