SEB: hindu kergitasid aktsiisitõusud

Mariliis Pinn 07. veebruar 2008, 11:20

SEB Eesti Ühispanga analüütik Ruta Eieri
sõnul tõusis jaanuari inflatsioon ootuspäraselt üle 10%, mida võis oodata
aastalõpu hinnaarengute põhjal nii kodumaal kui maailmaturul, lisaks vajutas oma
märgatava pitseri hindadele aktsiiside tõus.

Analüütik ennustab, et kõrgem inflatsioonitempo jääb vähemasti mõneks kuuks püsima, teatas pank.

"Aasta algusest tõusid mitmed aktsiisid: alkoholile, sigarettidele ning - hinnatõusu enim mõjutanuna - kütustele. Kütuste hinnatõus avaldab hindadele mõju veel mitme kuu jooksul. Esmalt avaldub kütusehinna kallinemine transpordikulude tõusus ja sealt edasi levib see muudesse hindadesse. Kütuse maailmaturuhind jätkas jaanuaris tõusu, mis lisas veelgi survet ülespoole.

Ilmselt on inimesed märganud ka neile kommunaalkulude eest esitatavatel arvetel suuremaid numbreid, kuna aktsiis lisandus ka elektrile ja maagaasile. See andis oma panuse eluasemekulude suurenemisse. Ainus hooajaline odavnemine oli seotud riiete ja jalatsite odavmüükidega.

Kuigi tarbimisaktiivsus on eeldatavalt vaibumas, püsivad hinnad inertsist veel mõnda aega samal kursil. Praegu võib öelda, et inflatsiooni juhivad suuresti juba inflatsiooniootused. Inimesed eeldavad juba, et hinnad aina tõusevad ning ei imesta selle üle kuigipalju ja annavad kergekäelisemalt raha välja.

Siiani ilmselt eeldavad töötajad ka seda, et palgad niikuinii tõusevad kiires tempos ja kui hinnad aina edasi kasvavad, küllap siis ka suuremaid palku saab nõuda. Kui aga tarbijad hakkavad tajuma majandustingimuste halvenemist ning palka enam nii hoogsalt ei kasva, siis ei käida enam nii kergekäeliselt kallinenud kaupade eest raha välja. Ühtlasi tekitab see tootjatele ja kaupmeestele surve hindade alandamiseks.

Tarbijausaldusindeksi langus viimastel kuudel näitabki juba ootuste kohandumist, mistõttu tarbijad oma käitumist juba ennetavalt korrigeerivad," kommenteeris hinnatõusu Eier.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. August 2008, 11:50
Otsi:

Ava täpsem otsing