Neljapäev 8. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Eesti ITK sektor kasvab kiiremini kui maailma oma

08. veebruar 2008, 13:50

Eesti IKT-sektori käive kasvas 2006. aastal
16 protsenti, samas kui kogu maailma IKT-firmad kasvasid vaid viis protsenti.

"Eesti info- ja kommunikatsioonitehnoloogiasektori kasv on olnud suurem kui maailmas ja mujal Euroopas. Poleks justkui põhjust nuriseda," märkis MicroLinki juht Enn Saar tänasel Oracle’i ja Microlinki seminaril.

Ta viitas Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu uuringule, mille kohaselt kasvas Eesti IKT-firmade müük üle-eelmisel aastal 16 protsenti ning kasum 22 protsenti. Seejuures oli telekommunikatsioonifirmade kasumlikkus üle 20 protsendi, samas IT-firmad teenisid kasumit vaid viis protsenti käibest.

Eraldi vaatles Saar Eesti IT-firmade turgu, mis on tema sõnul killustunud. Poole IT-turu käibest annab kaheksa ettevõtet, 75% käibest annab 63 ettevõtet. Kui analüüsida IT-ettevõtete käibe ja kasumi seoseid, siis käibe kasvades on kasumimarginaal vastupidiselt ootustele langenud, kinnitas ta.

Saare sõnul on IT-ettevõtted käibega üle 100 mln kr väiksemate marginaalidega. Kasulikum oleks Eestis justkui tegeleda IT-ettevõttega, kus on väiksem käive, sõnas Saar.

Saare sõnul pole Eesti IT-sektoris toimunud konsolideerumist. „Eesti IT-ettevõtted toimetavad kõik omaette eraldi nurgas. Jõudude liitmist, seda pole tehtud – mida suuremaks kasvad, seda rohkem langeb kasumimarginaal,“ lisas ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. February 2008, 14:01
Otsi:

Ava täpsem otsing