Pärna: Eesti Nokia ei ole midagi abstraktset

12. veebruar 2008, 12:08

Eesti Arengufondi juhatuse esimehe Ott
Pärna sõnul pole Eesti Nokia leidmine tõenäoline seni, kuni otsitakse
midagi abstraktset.

„Mida ma oma mõttekäiguga öelda tahan on see, et senikaua, kuni me otsime oma Nokiat kui midagi abstraktset, ei ole selle leidmise tõenäosus kuigi suur. Peame olema Nokia müüdimurdjad. Selleks, et mõista oma tegelikke võimalusi, võimalikke konkurentsieeliseid ja läbilöögivõimelisi turuniððe, peame minema oluliselt sügavamale, kui seda on interpreteerimine ettevõtete nimede, makromajanduse numbrite ja muu sellisega,“ rääkis Pärna.

Tema sõnul peaks majanduskasvu prognoosimine tuginema selle taga olevatel fundamentaalnäitajatel (nagu majandusstruktuur, sektoraalsed arengud ja tööjõu potentsiaal), ka konkurentsivõimeliste turuniððide otsimine peab minema palju sügavamale, kui seda on kuulsate ettevõtete nimedega soleerimine. „Me peame aru saama, kuidas on erinevates sektorites globaalsed väärtusahelad ajas muutunud. Kuhu erinevad valdkonnad liiguvad ning olema valmis muutunud keskkondades oma võimalusi nägema ja kitsaid niððe hõivama. Usun, et meie võimalus on pigem erinevates digitaalsetes teenustes, mida kas mobiilivõrgu või interneti abil kasutajateni viia, kui seda on seadmete tootmine.“ Viimast teevad nii öelda Vana-Maailma ettevõtted juba mõnda aega suuremas osas Aasia maades, lisas Pärna.

Üks on selge, Eesti Nokiate leidmine on ikka suurelt ja targalt mõtlevate ettevõtjate kätes. „Juba kadunud Lennart Meri üles 1999. a Hansapanga majanduskonverentsil, et “Eesti president ei pea otsima Eesti Nokiat ... Eesti ettevõtjad peavad igaüks ise otsima, otsima vähemalt kuut Nokiat aastas.”“ Ta rääkis, et mida rohkem on meil visioonikaid ning riskialteid ettevõtjaid ja suurem kiirus, millega neid koolidest peale kasvab, seda suuremaks muutub oma Nokiate leidmise ja edukuse tõenäosus.

„Ja kui soomelikult “ühe suure Nokia” tekitamine on pigem juhuste kokkulangemine, siis väikeste oma Nokiate tekitamine süsteemse töö tulemusena on väikeriigile realistlikum ja ka vähem riskantne tee,“ ütles Pärna ning lisas: „Kõiki mune ühes korvis hoida on riskantne. Selles mõttes võiks eeskujuks seada pigem Taani, kus rahvusvaheliselt konkurentsivõimeliste sektorite ja ettevõtete arv on suurem.“

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. February 2008, 12:08
Otsi:

Ava täpsem otsing