Uudne korduvkasutatav 3D-hologramm

12. veebruar 2008, 13:46

USA teadlased on välja töötanud uudse
ekraani, mis lubab holograafilisi kujutisi salvestada, kustutada ning siis
uuesti salvestada kõigest mõne minuti jooksul.

Seade, mille mõõtmed on umbes 10 x 10 sentimeetrit ning mille tekitatud kujutist saab vaadelda ilma abivahenditeta, töötab spetsiaalsetele valgustundlikel polümeeridel ning suudab kujutist säilitada mitu tundi, kirjutas fyysika.ee Nature vahendusel.

Tavalistes holograafilistes ekraanides salvestatud 3D pilti ei ole võimalik uuendada ning see viib ühe pildi maksumuse väga kõrgeks. Uus seade sai võimalikuks tänu spetsiaalse, holograafia nõudmistele vastava fotorefraktiivse polümeeri loomisele, mida iseloomustab võime kiirelt salvestada, aeglane iseeneslik kustumine ja suured mõõtmed. Samuti arendati salvestamise metoodikat oluliselt edasi.

Fotorefraktiivsetest materjalidest tehtud filmis tekib holograafilise kujutise salvestamisel interferentsimustrile vastav laengute ruumiline jaotus, mis omakorda muudab filmi murdumisnäitajat vastavalt sellele, kas tegemist on tumeda või heleda piirkonnaga. Aga kui filmi murdumisnäitaja jälgib holografeerimisel tekkinud interferentsimustrit, siis sellise filmi valgustamisel laserivalgusega näemegi filmi taga soovitud 3D kujutist - hologrammi.

Protsessis rakendatakse sellisele polümeerile ka kõrgeid pingeid ning just nende pingete rakendamise metoodika on teine oluline edasiarendus selles töös.

Enne veel, kui niisugust seadet hakatakse tööstuslikult tootma, tahavad teadlased luua fotorefraktiivse filmi mõõtmetega vähemalt 30 x 30 sentimeetrit ning teha taastatava pildi värviliseks. Lõppeesmärgiks oleks luua 3D-televiisor pildi muutumise sagedusega 33 korda sekundis.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. February 2008, 13:13
Otsi:

Ava täpsem otsing