Riigi tulud ületasid jaanuaris kulusid 1,9 miljardi krooni võrra

13. veebruar 2008, 16:52

Rahandusministeeriumi andmetel laekus
jaanuaris riigieelarvesse 7,8 miljardit krooni ehk 8,1 protsenti eelarvest
ning jaanuari lõpu seisuga ületasid riigieelarve tulud kulusid 1,9 miljardi
krooni võrra.

Võrreldes eelmise aasta esimese kuuga on riigieelarve tulude laekumine kasvanud 28,5 protsenti. Möödunud aastal samal ajal oli eelarve tulude ja kulude vahe 1,4 miljardit krooni, teatas ministeerium.

Rahandusminister Ivari Padari sõnul analüüsitakse väga tähelepanelikult igakuist eelarvelaekumist. „Kuigi jaanuarikuu tulude ja kulude laekumise kasv on võrreldav möödunud aastatega, on ainult ühe kuu põhjal veel vara ennustada ülejäänud aasta laekumisi. Samas peame olema valmis, et 2008. aasta ei pruugi tulla nii optimistlik kui eelnevad,” sõnas Padar.

Mittemaksulisi tulusid laekus jaanuaris 1,1 miljardit krooni, millest suurima osa moodustasid 417 miljoni krooni ulatuses toetused. Jaanuaris laekusid hästi keskkonnaga seotud tasud - muude tulude hulka loetavaid saastetasusid laekus 102,7 miljonit ning keskkonnatasusid 62,9 miljonit krooni.

Jaanuari lõpu seisuga moodustasid eelarve kulud 5,9 miljardit krooni, mis on 6,6 protsenti planeeritust. Võrreldes aastataguse ajaga suurenesid kulud 28 protsenti. Suurima osakaaluga olid kululiikidest mitmesugused eraldised nagu sotsiaaltoetused ja sihtotstarbelised eraldised, mis moodustasid kogukuludest 75 protsenti. Tegevuskulud ehk personali- ja majandamiskulud moodustasid kogukuludest 22,8 protsenti.

2008. aasta 31. jaanuari seisuga oli välisvahendeid riigieelarvesse laekunud 1,8 protsenti 2008. aastaks planeeritust ehk ligikaudu 181 miljonit krooni. Välistoetuste arvelt on välja makstud ligikaudu 165 miljonit krooni ehk 1,7 protsenti planeeritust.

Maksutulusid laekus jaanuaris 6,8 miljardit krooni. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga kasvas maksutulude laekumine 1,4 miljardi krooni võrra ehk 26,4 protsenti. Samas, seoses aktsiisimäärade tõstmisega toimunud arengutega, ei ole 2007. ja 2008. aasta jaanuarikuise laekumise koondnumbrid tegelikult võrreldavad. Maksutulude laekumist mõjutas jaanuaris aktsiisitõusudega kaasnenud varude soetamine. Aktsiise laekus jaanuaris kokku ligi 1,5 miljonit krooni.

Sotsiaalmaksu laekus 2008. aasta jaanuaris 2,596 miljardit krooni, mis on võrreldes möödunud aastaga 20,5 protsenti rohkem. Füüsilise isiku tulumaksu laekus riigieelarvesse eelmise aasta jaanuariga võrreldes 18,2 protsenti rohkem ehk 439 miljoni krooni. Juriidilise isiku tulumaksu laekus jaanuaris ligi 338 miljonit krooni, mis on 40,8% võrra rohkem möödunud aastast.

Käibemaksu laekus jaanuaris 1,8 miljardit krooni ehk 1,9 protsendi võrra vähem kui möödunud aasta samal kuul. Negatiivne kasv tekkis tavapärasest suuremate tagastuste tõttu ning möödunud aasta jaanuari kõrge võrdlusbaasi pärast. Lisaks avaldas mõju eratarbimise kasvu aeglustumine ning kodumajapidamiste laenamisaktiivsuse vähenemine.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. February 2008, 16:52
Otsi:

Ava täpsem otsing