Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Jüri Kaljundi: Tõsiseltvõetav poisike

    CV-Online'i oodatav müük, millest Äripäev paar päeva tagasi kirjutas ja mis Kaljundist tänase nädala kangelase tegi, näib olevat sellest heade asjade nimistust sama kaugel nagu hommikune koosolek ärkamisest päikesesaarel.
    Esmapilgul tõestab see asjaolu, mille toob Kaljundi iseloomustuseks välja MicroLinki endine juht Allan Martinson - et too jätab alati noorema ja poisikeselikuma mulje, kui ta on (ja ta ongi ju noor, 33 - toim.). Kuid lähemalt uurides koorub välja inimene, kes lihtsalt ei viitsi tegeleda Tähtsaks Ettevõtjaks olemisega.
    "40 tundi või enamgi veel nädalas vaid tööle kulutada on elu raiskamine," nendib Kaljundi, avaldades ebaettevõtjalikult lootust, et eurooplase töönädal lüheneb peagi 30-35 tunnile. Ja lisab: "Töönarkomaanidest ettevõtjad ja ärimehed peaks vist sundkorras ravile saatma."
    Kaljundi ise kindlasti sundravi ei vaja. Pigem võiks öelda, et tegemist on moodsa renessansiinimene, kes jõuab tegeleda kümne huvitava asjaga ning kes ei lase seejuures tööl endale pähe istuda.
    Võtame mitmekülgsuse arhetüübi Leonardo da Vinci - matemaatik, botaanik, insener, maalija, luuletaja, leiutaja, anatoom… Kaljundi on natuke seesama asi aastal 2008.
    "Tal on unikaalne komplekt omadusi, mida on vähestel: ta tunneb internetimajandust nagu oma viit sõrme, oskab välja arendada tõeliselt töötavaid veebisaite, olla hea sõnaga arvamusliider, saab hästi inimestega läbi," kirjeldab Allan Martinson Kaljundi-nimelist komplekti.
    Siinkohal tuleb öelda, et Kaljundile endale ambitsioonikas võrdlus geeniusega kindlasti ei istuks. Ta ei arva, et CV-Online'i müügiga seoses peaks tema isikut kuidagi esile tõstma.
    Aga mida teeks da Vinci praegu? Kritseldaks päevaraamatutesse tulevikumasinaid? Heh. Võib hoopis arvata, et ta oleks ülemaailmse IT-ettevõtte omanik, kes harrastab ekstreemsporti ja peab biomeditsiini-teemalist ajaveebi.
    Niisiis, jätkame paralleeliga. Kaljundil kui tänapäeva da Vincil on esiteks sügavad teadmised infotehnoloogiast - ta on töötanud süsteemiadministraatorina, tegelenud andmeturbega, ta saab hakkama programmeerimisega. Ta mõistab Eesti suurima fotoveebi juhina ka ise neid keerulisi süsteeme, mis tema ettevõtet tehnoloogiliselt üleval hoiavad.
    Samas pole Kaljundi arvuti külge aheldatud. Tema hobid - ratsutamine, purilend, sukeldumine, lohesurf, suusatamine - räägivad sootuks arvutikaugest aktiivsusest vabas õhus või vee all.
    Liiati ei tähenda IT-inimeseks olemine tema puhul mingit sotsiaalset äput. "Tal on väga hea kommunikatsiooni- ja esinemisvõime," nendib Avaroni partner Peter Priisalm, kes tunneb Jürit samuti MicroLinki päevilt.
    Moodsa renessansiinimese mängumaa on muidugi kõik tänapäeva uus ja huvitav. CVO Groupi juhatuse liige Agu Vahur peab just Kaljundi avatust uuele kogemusele tema ihaldusväärseimaks omaduseks.
    "Ta tõepoolest naudib iga uut asja, mis ta ette võtab ja mida teada saab," sõnab Vahur. "Paljudel inimestel on raske tunnistada, et nad on oma hoiakuid ja seisukohti eilsega võrreldes muutnud, kuid Jüri teeb seda nii silmapaistva kergusega, et teeb kohe kadedaks."
    Tehnikaülikoolis õppides oli Kaljundi hüüdnimeks Hub, mis pidi viitama sellele, et nooruk kogus nagu mingi kese infot ja jagas seda siis laiali.
    Kaljundit tundvad inimesed arvavad, et too katsetab ka kümne aasta pärast millegi uuega, isegi kui ta on endale vahepeal paarkümmend miljonit juurde teeninud.
    Kõlab loogiliselt.
    "Firma asutajad pole pea kunagi need, kes tahaks keskenduda sellistele asjadele nagu operatsioonide kvaliteedi sättimine, pisiasjade kallal nikitsemine, peensuste lihvimine," selgitab Kaljundi. "Asutaja töötab ikka pigem suure kraana ja kirvega kui pisikese kruvikeeraja ja sileda lihvpaberiga."
    Kuid mis see uus võiks olla, mille järgi maailm Kaljundit kümne aasta pärast tunneb?
    "Aitab Eestis nikerdamisest," teatab Martinson. "Jüri võime on teha oma elus üks firma, mille võiks miljardi krooni eest maha müüa. Tehku ära! Panen heameelega õla alla."
    Nii et Jüri, kirjuta Allanile. Skype'i müügist ongi juba kolm aastat möödas.
    Lühiusutlus Jüri Kaljundiga, kes teatab, et ei salli virisejaid.
    Mis või kes on olnud Teie suurimad õpetajad elus?
    Enamik inimesi siin maailmas on sellised, kellelt on palju õppida.
    Aeg-ajalt osalen instruktorina Meeskonnatreeningute Agentuuri MAD koolitustel ning imestan iga kord, kui palju tarkust võib õppida suvalise firma tavatöötaja mõtetest ja ideedest. Ja vastupidi, kui vähe on vahel õppida mõne firma juhilt. Positsioon pole kunagi näitaja, ikka inimene ise.
    Millesse või kellesse Te usute?
    Oma sõpradesse-tuttavatesse ja iseendasse.
    Millisest andest või oskusest Te viimasena loobuksite?
    Oskusest teisi inimesi kuulata.
    Millist omadust, mida Teil pole, endale kõige enam ihaldate?
    Ei ihalda asju, mida mul ei ole.
    Mis võiks olla see asi, mille pärast olete tänulik?
    Olen tänulik, et olen saanud kasvada ja elada just Eestis ning just neil aastakümnetel. Pole ühtegi teist nii vinget riiki ega rahvust.
    Ainus kurb asi on see, et Eesti on Euroopa ja maailma üks kõige jubedamaid saastajaid oma põlevikivi hävitamise ja süsihappegaasi saastega - talv ja lumi ei tule meile enam kunagi tagasi, inimestel on sellest aga ükskõik.
    Olen kindel, et meie energiatööstuse juhid lõpetavad oma elu põrgus, siis on aga kahjuks juba hilja.
    Kliima soojenemine ja keskkonna häving on need asjad, mis öösel magada ei lase.
    Kas peate ennast õnnelikuks inimeseks ja miks?
    Loomulikult pean. Isegi kõige vaesemad ühiskonnakihid Eestis elavad paremini kui enamik inimesi maailmas, olgu see siis Aafrikas, Aasias või Kesk- ja Lõuna-Ameerikas. Inimesed, kes tänases Eestis millegi üle virisevad, peaksid veidi mõtlema ja oma elu eesmärgid ja prioriteedid veidi ümber seadma.
    Rohkem positiivsust, virisejad vangi!
    Pärast MicroLinki turundusdirektori kohalt lahkumist 2005. aastal sai Jüri Kaljundist Nagi OÜ kaasasutaja ja juht.
    Nagi on oma kahe fototeenusega - fotoportaal fotoalbum.ee ja hea foto huvilisele suunatud nagi.ee - ning kodumaise videoteenusega toru.ee kasutajate arvult Eesti kümne suurema veebiportaali piiril. "Kümme suuremat kuuluvad kuuele suurele ja tunnustatud meedia- ja telekomifirmale," räägib Kaljundi. "Meie oleme üks esimesi pisikesi ja alustavaid firmasid suurte seas. Nagu aga tulemused näitavad, loevad paar head inimest ja ideeteostust, mitte vaid kõlav nimi või pikk ajalugu."
    Lähiajal tahab Nagi teenuste ringi veelgi laiendada ja pakkuda lahendusi ka sotsiaalsete võrgustike ja inimeste omavahelise suhtluse vallas. Nagil on täna 70 000 registreerunud kasutajat. "Netikasutajaid on siin riigis aga kümme korda rohkem, seega annab ka kasvada vähemalt kümme korda," sõnab Kaljundi. Hiljuti ületasid Nagi portaalid 15 miljoni üleslaaditud foto piiri.
    Jüril on pea korralikult üleval pilvedes ja ta mõtleb suurelt. Ettevõtjana on ta selline uudistaja tüüp, kellel on kogu maailmast oma ärisektori uudised esimesena käes ja ta analüüsib kohe, et kuidas seda mudelit võiks Eestis rakendada.
    Ärišaakal ta ei ole - selleks on tal liiga hea kasvatus. IT-valdkonnast teab väga palju - aga tal pole kannatust ise pikalt ühe asjaga tegeleda.
    Humanitaar ta ka ei ole, on selleks liialt tehnokraatliku mõtlemisega. Ja loodusesõbrana ei tohiks tal ju mootorratast olla :-). Kokkuvõtlikult võiks öelda, et Jüri on üks tore ja tark inimene.
    Jüri on üks nutikamaid uue majanduse ettevõtjaid Eestis. Ma arvan, et Eesti internetiinimeste TOP 5-s on ta kindlasti. Tema unikaalsed omadused kindlustaksid talle edu ka globaalsel internetiturul, kui ta vähegi tahaks.
    Kõike, mida ta praegu teeb, võiks kopeerida kümnetesse riikidesse ja vähemalt pooltes neis võiks saavutada edu.
    Mingil müstilisel põhjusel aga ei taha ta Eesti turult kaugemale minna. Sellepärast on mul kogu aeg valus tunne, et Jüri on nagu uinuv talent, kes võiks olla kui mitte uue Google'i või Yahoo, siis vähemalt uute Delfide taga. Aga ta on valinud Eestis nokitsemise.
    Võib-olla on tal niimoodi rahulikum ja mõnusam elu. Võib-olla on see kaalutletud otsus - minna Eestis kindla peale, selle asemel et end välisturgudel ribadeks tõmmata.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Google koondab teadmata osa töötajatest Protest Iisraeli vastu maksab töö veel kümnetele ettevõtte töötajatele
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.