Lukoil katkestas naftaekspordi Saksamaale

20. veebruar 2008, 12:01

Tänane Financial Times Deutschland
kirjutab, et Lukoili järjekordne tarnekatkestus paneb üha enam kahtlema Vene
energiaimpordi usaldusväärsuses.

Lukoil on teatanud, et pole rahul Saksamaale tarnitava nafta hindadega ning et veebruaris Saksamaa Lukoililt rohkem toornaftat ei saa. Saksa naftatöötluskompleksidele katkestus esialgu suuremat probleemi ei tekita, kuna suurendatakse nafta importi teisi kanaleid pidi.

Lukoil üritab katkestusega avaldada survet Saksa importijale Sunimexile. Viimase esindajad pole kindlad, et märtsis naftatarned taastatakse. Sakslased väidavad, et venelased Sunimexile uut hinnapakkumist teinud ei ole ning et tarnekatkestus tuli ootamatult.

Asja iva on selles, et Lukoil sooviks tõenäoliselt hoopis loobuda Sunimexi vahendustegevusest ja müüa naftat otse naftatöötluskompleksidele ja kallimalt kui seni. Lukoil oleks veebruaris pidanud Saksamaale tarnima 520 000 tonni naftat.

Viimane hinnavaidlus Sunimexi ja Lukoili vahel oli mullu suvel, siis andis Sunimex järele ja hinda tõsteti. Saksamaa saab viiendiku oma toornaftast Druzhba naftajuhtme kaudu Venemaalt.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. June 2008, 14:27
Otsi:

Ava täpsem otsing