Börsikommentaar: nafta, mais ja sealiha

21. veebruar 2008, 13:57

Uutel tippudel liikuv nafta hind võttis
endaga kaasa ka maisi, mis on muutunud kallimaks kui kunagi varem. Uusi tippe
vallutavad ka teised teraviljad, mille tulemusena kallineb omakorda liha.

Maisi hind tõusis Singapuris 1,1% ja jõudis 5,29 dollarini buššelist. Kallinev nafta tõstab nõudlust biokütuste järele. Teraviljade hinnatõus avaldab mõju aga lihahindadele. Maailma suurim maisitarbija Jaapan teatas, et tõstab aprillist sea- ja veiseliha alamhinda. Sealiha alamhind viiakse 4,1% kõrgemale 380 jeenini kilogrammist ja veiseliha kallineb 1,3% 790 jeenini kilogrammist. Lihahindade tõusu põhjendatakse just söödaks kasutatavate teraviljade hinnaralliga.

Maailma suurim sojaoa importija Hiina teatas aga täna, et käesoleva kuu sojaoa sissevedu võib võrreldes mullusega enam kui kahekordistuda. Lisaks sellele aitas sojaoa hinda rekordile upitada ka Brasiilias sadav vihm, mis võib edasi lükata saagikoristust. Brasiilia on USA järel maailma suurim sojaoa eksportöör. Maikuise tarnetähtajaga sojaoalepingud kerkisid Chicago kaubabörsil 1,4%.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. February 2008, 13:56
Otsi:

Ava täpsem otsing