Reiljan: riik ei tohiks lasta inflatsioonil hävitada kümneid miljardeid kroone

Mariliis Pinn 27. veebruar 2008, 08:14

Riik peaks looma ühtse korra reservi
kogunenud miljardite haldamiseks, et ei korduks töötukassa juhtum, kus ligi
kolme miljardi krooni pealt teeniti aastaga kõigest kaks miljonit ehk
inflatsioon sõi ära 170 miljonit krooni, ütles Tartu Ülikooli
välismajandusprofessor Janno Reiljan.

"Pehmelt öeldes ei saa sellist tulemust loomulikult heaks pidada," nendib Janno Reiljan töötukassasse kogutud raha hävimise kohta, lisades, et inflatsioon saab sadu miljoneid lihtsalt ära süüa sellepärast, et riigil pole ühtset tegevuskava reservis oleva rahaga ümberkäimiseks, kirjutas SL Õhtuleht.

"Ega niisugune asi pole ju ainult töötukassa probleem, meil on teisigi valdkondi, kus raha hoitakse reservis, ja kui sellega midagi mõistlikku peale ei osata hakata, sööb inflatsioon selle lihtsalt ära."

Reiljani arvates peaks riigi rahareservide üldise juhtimise kava välja töötama näiteks Eesti Pank ja rahandusministeerium. "Muidu võib tõesti juhtuda niisugune asi, nagu nägime kultuurkapitali puhul, kus lihtsalt toimetati miljoneid kõrvale, ilma et keegi oleks seda pika aja jooksul märganud," rääkis Reiljan.

Tema sõnul on selge: reservis olevat raha peab investeerima, et see end taastoodaks. "Kas meil ikka oleks vaja riigi stabilisatsioonireservi, kui seal olev raha ei teeni ning kui meie kõrge inflatsioon sealt igal aastal suure tüki ära sööb?" viitab ta.

Just nii juhtus mullu näiteks töötukassasse kogutud 2,9 miljardi krooniga, millest inflatsioon ja raha välishaldurile makstud summa hävitasid 170 miljonit, raha küll ka investeeriti, kuid sellega õnnestus tulu teenida tühine kaks miljonit krooni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. February 2008, 10:56
Otsi:

Ava täpsem otsing