Meelipaitavad ärilõunad

Pille-Mai Mandre 29. veebruar 2008, 00:00

Kui ärilõunad kisuvad rutiinseks, on aeg harjumuspärasest välja murda ja proovida midagi värskendavat.

Keset tööpäeva kontori nelja seina vahelt lahkudes pääseb vabamasse liikumisse harjumuspäraseid teid pidi liikuv mõte, tuuldub ajurakk ning muutub silme ees jooksev pilt, mis kõik mõjub värskendavalt uute ideede voolule. Et aga kontorist lahkumise eesmärk poleks lihtsalt sihitu jalutuskäik, ongi ärilõuna hea põhjus lühiajaliseks keskkonnavahetuseks, mis mõjub soodsalt nii inimsuhete turgutamisele kui ka uudsete ärilahenduste väljakoorumisele. Niikuinii on vaja päeva jooksul süüa ning teada on, et näost näkku kohtumine on muul viisil peetavast kommunikatsioonist oluliselt efektiivsem, seetõttu on tihtilugu praktiline ühendada meeldiv kasulikuga. Sageli räägib ärilõunale kutsumise kasuks ka asjaolu, et muud aega kui lõunatund pole võimalik tihedast kalendrist kohtumiseks näpistada ning tellimuse ooteaega saab kenasti jutuajamisega täita.

Ärilõuna pakub igati head vaheldust kontoritoimetustele. Muidugi võivad ka korduma kippuvad ärilõunad muutuda rutiinseks, kui käia regulaarselt kohtumas samade inimestega samades kohtades. Hotellides asuvad söögikohad on küll autoga hästi ligipääsetavad ja enam-vähem ootuspärase kvaliteediga, kuid muutuvad peagi üksluiseks. Et jätkuvalt energiavoolu soodustada, võiks ärilõuna kohti teadlikult varieerida. Vahelduse mõttes poleks paha jätta neljarattaline sõber parkimismajja ning jalutada 2-5 minutit mõnda südalinna trendikamasse lounge'i, et kogeda midagi uut.

Kohtumispaik võiks kvaliteetsele kõhutäiele lisaks pakkuda ka meelipaitavat interjööri ja mugavustunnet. Tänapäeval on ärilõuna lahutamatuks osaks laptop, seetõttu on ärilõuna-sõbralikes kohtades laual ruumi taldrikutele lisaks ka arvuti paigutamiseks, seintes piisavalt pistikuid voolu saamiseks ning õhus kiire internet. Samuti on oluline, et koht poleks liiga ülerahvastatud ega kärarikas, et saaks rahus ka konfidentsiaalset infot arutada. Taustamuusika on igati vajalik ja soodne miljöölooja, kuid kui helid segavad teie mõtteid, on need ilmselt liiga valjud. Arvestades Eesti äriringkonna väiksust, oleks arukas jälgida, et eesolevaid plaane mitte liiga kõva häälega ei arutataks, sest konkurent võib istuda siinsamas ja üht-teist väärtuslikku teada saada.

Laua võiks valida Fashion TVd või jalgpalliülekannet näitavast ekraanist eemal, et mõtteid arutataval teemal hoida. Naudingut pakkuvateks kohtadeks nii menüü, interjööri kui ka üldise mugavuse poolest on näiteks Buenos Aires, Novell ja Zebra Narva maanteel, UpUpi lounge Viru keskuse vastas ja Fahle maja. Kena ilma korral võib auto alati Vabaduse väljakule parkida ning teha paariminutiline jalutuskäik mõnda vanalinnarestorani, näiteks Moskva, Dolce Vita, Sushihouse, Maikrahv, Balthasar, Elevant või Dominic.

Juba ammu ei ole ärilõuna puhul kohustuslik ülikond ja lips ning kammitsetud olek. Nii nagu äripartnerite vaheline suhtlemine muutub vähem formaalsemaks, on ka ärilõuna pigem vaba õhkkonnaga ideede vahetamise võimalus kui kindla reglemendi järgi kulgev üritus. Siiski on kehtima jäänud elementaarsed viisakusreeglid, nagu see, et üldiselt maksab arve kutsuja ning üksteise aega kulutatakse asjalikult ja optimaalselt, nagu ikka, mitte ei tulda vastaspoole arvel mõnusalt tööst kõrvale viilima.

Arvesse tuleb võtta ka vastaspoole soove pakutava menüü osas: kui on teada, et üks osapool ei ole kalasõber, on tõenäoline, et ta ei naudi ärilõunat sushirestoranis, ning seda pole mõtet siis ka peale pressida. Kompromissiks on kohad, kus teie lemmikroog on saadaval, kuid samas saab menüüst valida ka palju teisi universaalseid toite (Café Tao, Zebra, Spirit, Savoy hotelli restoran L'Arancia). Kohavaliku õnnestumine on kutsuja vastutus, seetõttu võiks olla restoraniga piisavalt tuttav, et olla kindel, kas näiteks pühapäeval sõbra või perega söömise kõrval kannatab seal ka argipäeva tipptunnil kokku saada töiselt meelestatud kolleegi või äripartneriga.

Kindlasti peaks koht olema kvaliteetne ja mõistliku hinnatasemega, liiga pompoosne koht kammitseb külalist, tekitab argipäeva kontekstis liiga suure kontrasti ning võib soovitule vastupidi pärssida mõtete kulgu. Eriliste tähtpäevade puhul on kohane valida pidulikum või eksootilisem koht.

Ärikohtumisele minnes on olulisimal kohal eelseisev jututeema, seetõttu on hea, kui olete kohta varem külastanud, nii saate end säästa kõikvõimalikest ootamatutest kimbatustest. Näiteks mõnes kohas tuleb riided jätta garderoobi enne restoraniruumidesse sisenemist ning vastav inimene on ka abivalmilt iga kell teie üleriideid vastu võtmas ja väljastamas. Teises kohas aga, kus garderoob paikneb samuti enne restoraniruume, võib riidehoidjat ootama jäädagi, sest seal on kombeks, et astute edasi, teenindaja juhatab teid lauda ning võtab siis teie üleriided garderoobi viimiseks.

Samuti on kasulik teada, millise suurusega rooga on oodata, liiga suurte portsjonite puhul on tavaliselt võimalik ka pool tellida. Või vastupidisel juhul saate valida mitu rooga, et ei peaks pooltühja kõhuga lahkuma. Siiski on tavaline, et peatähelepanu läheb söögilt jututeemale ning selleks, et kõik osapooled saaksid mõtteid vabalt väljendada, on suu täis mugimise aega vähendatud ning vastavalt ka söödava maht pigem tagasihoidlik.

Fotod: Meeli Küttim

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:42
Otsi:

Ava täpsem otsing