Eestlane maksab kõrgeimat pensionifondi valitsemistasu

04. märts 2008, 13:40

Eestlased maksavad oma pensionisammaste
eest Euroopa kõige kõrgemat valitsemistasu.

Nii selgus rahandusministeeriumi uuringust, mille käigus valmis II samba pensionifondide eelnõu ja seletuskiri. Euroopa Komisjoni tellitud analüüsist "Current Trends in the European Asset Management Industry" selgus, et Eestis on fondidele kohaldatavaid valitsemistasusid iseloomustatud kui Euroopa kõrgemaid. Kui analüüsi kohaselt on keskmine fondide tasu Euroopa aktsiafondide puhul 1% ja võlakirjafondide puhul 0,6%, siis Eestis on vastavad näitajad 1,7% ja 0,9%.
Osaliselt on see põhjendatud väiksema varade mahuga. Samas on näiteks nii Läti kui ka Slovakkia Eestiga võrreldavad nii suuruselt, pensionisüsteemilt kui ka muude tegurite poolest.

"Kokkuvõttes tuleb antud teema kontekstis jääda seisukohale, et täna kehtiv kolme tasu süsteem on kliendi jaoks suhteliselt läbipaistmatu. Erinevate pensionifondide kulukust on osakuomanikul väga raske adekvaatselt hinnata," kirjutatakse eelõus.


Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. April 2008, 10:13
Otsi:

Ava täpsem otsing