Evli spetsialist: meie dividendifirmad pakuvad deposiidiga sarnast kasu

Annika Matson 12. märts 2008, 09:40

Investeerimispanga Evli Securitas
investeeringute spetsialist Janek Liba kommenteeris aripaev.ee-le, et Saku ja
Norma aktsiad annavad hetkel aastas vastavalt 5 ja 6 protsenti
dividenditootlust. Samas Nordea pakub aastasele hoiusele 5,7%, Sampo 5,6% ja
DnBNord 6% intressi.

"Arvestades Balti aktsiaturu ebastabiilsust ja vastavat kasupotentsiaali, siis käeasoleval aastal tulebki investoril hoolikalt kaaluda, kas paigutada raha ettevõtte väärtpaberitesse või hoida deposiidikontol kogudes sarnast intressi," selgitas Liba.

Investorid, kes kaaluvad osta kõrge dividenditootlusega ettevõtete aktsiaid, peaksid kriitiliselt hindama alljärgnevaid faktoreid. Ettevõte peaks olema tugeva bilansi ja stabiilse äritegevusega ning suuteline genereerima märkimisväärset positiivset rahavoogu.

Praeguses majanduskliimas, ostes kõrge dividenditootlusega aktsiaid, tuleks tähelepanu pöörata, miks aktsiahind langeb – kas see on tingitud hetke üldisest langustendentsist või on ettevõttel endal tõsisemad probleemid. Esmatähtis on ka jälgida rahavoogude liikumist – negatiivsed rahavood ei suuda pakkuda stabiilset dividenditootlust. Viimase poolaastaga on järjest enam saanud aktsiate hindadele määravaks võlakoormus ja võimenduse tase. Pangad, kindlustusseltsid ja kinnisvara arendajad, kes on võlakoormuse suhte liiga kõrgeks ajanud, ei ole suutelised täna pakkuma järjepidevat finantseeringut, mistõttu on vajalik bilansi kriitiline analüüs. Dividenditootluse seisukohalt on vajalik ka tulukasvu jälgimine - hea kasum on alustalaks dividendide suurenemisele.

Kui vaadata kõrgeid dividende maksvaid ettevõtteid üldplaanis, siis võib märgata stabiilset kasvu ja kindlat dividendipoliitikat. Positiivsed rahavood ja kasumikasv võimaldab taolistel ettevõtetel ka tulevikus pakkuda investorile järjepidevat dividendimäära.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. March 2008, 12:13
Otsi:

Ava täpsem otsing