Teisipäev 28. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Viisavabadus USAga võib tulla juba augustis

Agnes Ojala 12. märts 2008, 10:49

Siseminister Jüri Pihl ja USA
sisejulgeoleku minister Michael Chertoff allkirjastasid täna Tallinnas
viisavabaduse memorandumi, USAsse võib viisavabalt pääseda loodetavasti juba
augustis.

Viisavabaduse memorandum on üks eeltingimus Eesti liitumisele Ameerika Ühendriikide viisavabadusprogrammiga. Tänasel pressikonverentsil kinnitati, et USA võib eestlastele kehtestatud viisanõudest loobuda tõenäoliselt juba selle aasta augustis, kirjutas postimees.ee.

USA viisavabadust pole 12 Euroopa Liidu liikmel, nende hulgas Kreekal, ja kõigil pärast 2004. aastat ühinenud maadel peale Sloveenia.

Memorandumiga kinnitatakse ühist tahet tugevdada koostööd õigus- ja korrakaitseasutuste vahel ning tõhustada parandada kodanike tagasivõtmise ning lennujaama ja reisidokumentide turvalisuse olukorda.

Euroopa Komisjoni justiits- ja julgeolekuvoliniku Franco Frattini sõnul peab Euroopa Liit USAga viisavabaduse kõnelusi pidama üheskoos ning liikmesriikide eraldi kokkuleppeid ei tohi lubada. "Õhk on selle teema ümber pingeid täis. Olukord on väga plahvatusohtlik," vahendas Financial Times Frattini sõnu.

Vaidlus nn uute ja vanade Euroopa Liidu liikmesriikide vahel sai alguse kaks nädalat tagasi, mil Tšehhi Vabariik allkirjastas USAga viisavabaduslepingu. Vastutasuks lubasid tšehhid USA-le anda reisijate kohta rohkem infot ja tugevdada koostööd õhukaitses.

Ida-Euroopa riikide kiiruga USAga lepingute sõlmimine on Brüsseli ametnikud ja paljud Lääne-Euroopa riigid toetuseta jätnud. Nimelt väidavad viimased, et sääraste lepingute sõlmimine näitab riikide huvipuudust ELi ühise poliitika ajamisel.

President Toomas Hendrik Ilves teatas eile Strasbourgis, et Eesti sõlmib USAga memorandumi kõigele vaatamata, kuna riik on väsinud ootamast, millal Brüssel ükskord olukorra lahendab. Eesti on viisavabaduse saavutamisega tegelnud juba neli aastat ning Euroopa Komisjon on seda teadnud.

Brüsseli ametnike sõnul tuleks siiski viisade teemal ühiselt tegutseda, kuna eraldi kokkuleppeid sõlmides sattuvad ohtu ELi seadused, mis Schengeni lepingu täitmisel kogutud inimeste isikuandmeid kaitsevad.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. October 2008, 17:45
Otsi:

Ava täpsem otsing