Konkurentsiamet tegi puksiirfirmale PKL ettekirjutuse

Agnes Ojala 13. märts 2008, 12:04

Konkurentsiamet tegi 5. märtsil
puksiirfirmale PKL ettekirjutuse, milles kohustas ettevõtet osutama teenuseid ka
juhul, kui ettevõttelt ei osteta sisse kogu teenustepaketti.

Ameti andmetel on PKL klientidele esitanud tingimuse, et osutab neile vastavat teenust üksnes juhul, kui klient ostab teenuse tervikuna neilt, teatas konkurentsiamet.

AS PKL on suurim Eestis tegutsev sadamapukseerimise teenuse osutamisega tegelev ettevõtja, kelle turuosa on juhtumis uuritud sadamates vahemikus 75-80%. Ülejäänud osa turust kuulub PKLi väiksemale konkurendile OÜ Alfons Hakansile.

Konkurentsiamet alustas PKLi tegevuse uurimist Alfons Hakansi 25.10.06 taotluse alusel. Alfons Hakans ei olnud 2005. ja 2006. aastal mitmel juhul tehnilistel põhjustel võimalik oma jõududega tankereid pukseerida, mistõttu vajati appi PKLi puksiire. PKL keeldus sellistes olukordades teenuse osutamisest ning nõudis, et kogu pukseerimisteenus tellitaks täies ulatuses temalt. PKL väitis, et ta ei ole võimeline Alfons Hakansi puksiiridega ohutult koos töötama.

Konkurentsiamet asus seisukohale, et PKLil kui turgu valitseval ettevõtjal ei olnud õigust keelduda teenuse osutamisest, kui teenust tellis tema mittekonkurendist klient, näiteks loots või tankeri operaator. Turgu valitsev ettevõtja võib teenuse osutamisest keelduda üksnes erandlikel ja selgelt põhjendatud juhtudel, kusjuures klientidele seatavad lisatingimused peavad olema objektiivselt põhjendatud ning möödapääsmatud.

Kuigi konkurentsiamet möönis, et teenuse osutamise ohutus võiks iseenesest selline põhjendus olla, siis antud juhul ei leidnud koostöö ohtlikkus kinnitust. Teisalt leidis konkurentsiamet, et PKLil on kirjeldatud olukorras õigus keelduda teenuse osutamisest, kui teenuse tellijaks on tema konkurent, sh OÜ Alfons Hakans, sest viimasel on endal võimalik täiendavatesse puksiiridesse investeerida ja niiviisi teenuse osutamise võimekust tõsta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. March 2008, 12:03
Otsi:

Ava täpsem otsing