Isa-tütre “aktsiavabrik” viis investoreilt 70 miljonit dollarit

17. märts 2008, 20:02

Reedel peeti USAs Floridas kinni isast
ja tütrest tandem kahtlustatuna 15 000 briti pensionärilt kokku 70 miljoni
dollari väljapetmises.

25aastasel Zibiah Joy Gunteril ei olnud ilmselt reede hommikul alust kahtlustada, et tema maailm kukub kohe kokku, kirjutas Times. Samal päeval kirjutas naine oma veebi: “Musirullikesel tuleb suurepärane päev. Tuju: hea”. Tema isa Paul Robert Gunter (58) arreteeriti samal päeval USA ja Briti korrakaitsjate ühisuurimise tulemusena. Neid võib kumbagi oodata kuni 95 aastat vanglat ja 140 miljonit dollarit trahvi. Ei isal ega tütrel ole varasemat kuriteoregistrit.

Vahistamiste järel jätkasid USA ja Briti uurijad väidetavalt väljapetetud raha otsinguid. Eeldatavalt on suur osa sellest peidetud Kariibi mere saarte pangaarvetele, omandatud varasid Ühendriikides ja Inglismaal, ostetud kalleid autosid ja muud luksuskraami. Osa on aga petuärisse reinvesteeritud hoidmaks tasemel tehnikat ja võrgulehekülgi ning palkamaks uusi töötajaid. “Nad teenisid hulga raha, kuid ei võtnud vaid raha ega lasknud jalga. Nad ... said aru, et on hea soone peal,” rääkis Times`ile juhtiv politseiallikas.

Väidetavalt varastasid kurjategijad vähemalt 54 börsil noteeritud, kuid hetkel mitteaktiivse ettevõtte identiteedi, seejärel müüsid aga järeletehtud aktsiaid eakatele brittidele. Vähemalt alates 2005. aasta kevadest kasutasid nad tugeva survega ja eksitavaid müügitaktikaid, et investorid saadaks oma raha pankadesse Floridas. Kahtlustatuna mitut sorti pettuses ja rahapesus peavad Gunterid täna ilmuma Tampas Floridas kohtu ette.

Väidetavalt palkasid isa-tütar Inglismaal finantsnõustajaid, kelle toimetasid Hispaaniasse, et pidada sealt tööalaseid telefonikõnesid. Pärale jõudnult kästi neil mitte kasutada oma õigeid nimesid ja paljud palgatuist lasid pettusesse kaasamist taibates jalga, mõnda neist olevat ähvardatud.

Skeemis hõivatud suurt osaliste püramiidi on Londoni politsei kuude kaupa uurinud. USAs tulid Gunterite nimed välja, kui üks erainvestor soovitas salateenistusel uurida juhtumit 250 000dollarisest ostusoovist Briti kliendilt. Soovitud aktsiad osutusid võltsiks, üks neist oli firma MobileStream. Briti politsei tegi kindlaks, et neid aktsiaid investoritele tungivalt soovitavad telefonikõned tehti Gunterite valdustest Hispaanias. Tookord Paul Gunter ka vahistati, kuid sai peagi tulema.

Kahtlustuste kohaselt on suur osa kadunud rahast kahe ettevõtte kaudu paigutatud kinnisvaradesse Florida keskosas.

Mitmel pool maailmas on juhtum äratanud vastukaja, kuivõrd nahk tõmmati üle kõrvade mitte ainult hulgal piiratud finantsalaste teadmistega pensionäridel, vaid ka pikaajaliselt investeerimisega tegelenud inimestel.

Siinse tehnoloogia kohta on kasutatud mõistet boiler room: organiseeritud libamaaklerid võtavad ühendust võimalike klientidega, kelle andmed on spetsiaalselt välja otsitud kasvõi mõnest avalikust registrist ning pakuvad müüa olematute või mittetegutsevate ettevõtete väärtpabereid. Kaasa käib näiteks jutt aktsia peatsest hinnatõusust mingil tulevikus kõigile teatavaks saaval põhjusel. Nii õnnestub investoritele müüa põhku, saades vastu tõelist raha.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. March 2008, 19:52
Otsi:

Ava täpsem otsing