Maksuamet asub arvatavaid võlgnikke pitsitama

18. märts 2008, 08:02

Rahandusministeeriumist kooskõlastusringile
läinud maksuseaduste muutmise eelnõu annab maksuametile senisest suuremad
volitused arvatavate võlgnike vara arestimiseks.

Eile esimest korda kooskõlastusringile läinud maksukorralduse seaduse ja sellega seotud teiste seaduste muutmise seaduse eelnõuga püütakse muu hulgas võidelda selle vastu, et maksuvõlglastel kaoks pika menetluse ajal võimalus ennast varatuks muuta ja seeläbi riik oodatud rahata jätta, kirjutas Postimees.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro sõnul kestavad maksuvaidlused praegu Eestis küllalt kaua ning tihti juhtub, et protsessi jooksul on ettevõttest raha välja kanditud, seadusemuudatused looks aga olukorra, kus maksuametil on võimalik mõjuva kahtluse korral firma varad arestida juba siis, kui maksuvõlg on tuvastatud.

Vandeadvokaat Leon Glikmani sõnul annab ka praegu kehtiv maksukorralduse seadus maksuhaldurile jõulisi võimalusi tagada, et maksuotsused täidetaks. «Nende teostamisega kaasneb maksumaksja omandiõiguse või ettevõtlusvabaduse riive,» lausus ta.

«Leian, et täitevvõimu volituste edasine laiendamine maksumaksja põhiõiguste riive arvelt ei ole õigustatud, maksuameti ja maksumaksja õigused ja kohustused on niigi viimase kahjuks kreenis.»

Glikman juhtis tähelepanu sellele, et juba praegu sisaldavad maksuametile antud volitused huvide konflikti – ühelt poolt on tegemist isikuga, kes nõuab raha, ja teiselt poolt on nõudjale antud enda kasuks sellesama raha või vara kinnipidamise ja sissenõudmise võimalus.


Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. March 2008, 08:35
Otsi:

Ava täpsem otsing