Neljapäev 8. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Lihtne nipp mälu parandamiseks

24. märts 2008, 13:52

Hiljuti avaldatud uurimuses näidati, et
silmade vasakule-paremale liigutamine võib mälu paremini tööle panna ning
aidata tõelisi mälestusi võltsidest eristada.

Silmade üles-alla liigutamisega sarnast efekti ei kaasnenud. Silmade vasakule-paremale liigutamine võib mälu aidata seetõttu, et mõlema silma spetsiifiline liigutamine haarab samaaegselt kaasa nii parema kui vasaku ajupoolkera. Juba 30 sekundilisest silmade liigutamisest piisab, et meenutada näiteks, kuhu sai jäetud rahakott või milline numbrikombinatsioon deaktiveerib pommi, kirjutas The Daily Galaxy.

Manchesteri ülikooli teadlane Andrew Parker selgitas: „Tihtipeale ei suuda me meenutada, kas tegime tõepoolest midagi või ainult mõtlesime selle asja tegemise peale. Näiteks: kas ma panin ukse lukku või ainult kujutasin ennast ette ust lukku panemas?”

Silmade vasakule-paremale liigutamine võib aidata mälestuste päritolu selgitada. „See võib olla oluline just sellistes olukordades, kus me pole päris kindlad, mida sai täpselt öeldud või tehtud. Meie töö näitab, et tõelisi mälestusi saab võimendada ja võltsmälestusi taandada,” ütles Parker.

“Mõnede uurimuste põhjal töötab selline nipp vaid kindlat tüüpi mälestuste korral, mis sõltuvad parema ja vasaku ajupoolkera vahelistest seostest.”, selgitas Parker. Uurimus avaldati ajakirjas Brain and Cognition. Tegemist on järjekordse tõendiga selle kohta, et mälestused on mingil moel silmadega seotud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. April 2008, 16:49
Otsi:

Ava täpsem otsing