Neljapäev 23. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Tooraineturud on riskantsed

Tõnis Oja 25. märts 2008, 00:00

Tooraineturud on viimasel viiel kuni seitsmel aastal olnud ilmselt üheks paremaks investeerimisobjektiks finantsturgudel.

Eriti järsk on olnud nafta, kulla hinnatõus viimastel kuudel, sest tänu dollari kursi langusele on nii spekulatiivsed riskifondid kui ka väikeinvestorid börsil kaubeldavate fondide kaudu paigutanud suuri summasid toorainetesse.

Möödunud nädal näitas aga ka üsna ilmekalt, kui riskantsed tooraineturud tegelikult on. Möödunud neljapäeval tegid kuld, nafta, hõbe nominaalväärtuses mitmekümne aasta suurima kukkumise. Mõned päevad tagasi kirjutas ajaleht The New York Times, et tooraineturgusid valitsevad samad ohud, mis on viimastel nädalatel vapustanud aktsiaturge. Kõige suuremad spekulandid tooraineturgudel on need samad riskifondid, suured investeerimispangad ning firmad, kes on kasutanud ulatuslikult finantsvõimendust ning viinud kriisi krediiditurud. Ning mingil hetkel võib käiku minna sama stsenaarium, kus laenurahaga soetatud positsioone tuleb hakata likvideerima, mis võib kergesti tekitada ahelreaktsiooni.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:25
Otsi:

Ava täpsem otsing