Islandi keskpank üllatas järsu intressitõusuga

25. märts 2008, 15:03

Islandi keskpank üllatas täna enam kui kaks
nädalat enne korralist intressinõupidamist 1,25 punkti suuruse intressitõusuga
15%le.

Sammu eesmärk on ohjata inflatsiooni ning peatada Islandi krooni langus, mis on aasta algusest euro suhtes odavnenud ligi 30%.

Krooni odavnemine on omakorda käima lükanud hinnatõususpiraali ja kõrgemad palganõudmised ning valuuta kallinemise riigis, mille majandus sõltub väga suurel määral maailma laenuturgudest, kirjutas Financial Times oma võrgulehel.

Veebruaris oli Islandi inflatsioon 6,8% ning analüütikud prognoosivad hinnatõusutempo kiirenemist. Järjest raskem on Islandil ka oma jooksevkonto defitsiidi finantseerimine.

Islandi intressid on ühed kõrgeimad maailmas, tõstes laenukulusid riigi pankade ja investeerimisfirmade jaoks, mis on oma ärimudelid rajanud suures osas laenurahale. Islandi kolme suurima panga Kaupthingi, Landsbanki ja Glitniri krediidikohustuste täitmata jätmise vahetuslepingud (CDS) on viimastel nädalatel järsult kallinenud.

HSBC panga valuutastrateeg Paul Mackel ütles Islandi keskpanga otsust kommenteerides, et ei usu, et tänane intressitõus Islandi krooni oluliselt toestab – see tõuseb ja vajub koos riskijulgusega globaalsetel turgudel.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. July 2008, 15:15
Otsi:

Ava täpsem otsing