Lang: 9% ettevõtjatest teab kartellikokkulepetest

Mariliis Pinn 25. märts 2008, 14:55

Justiitsminister Rein Langi sõnul on
murettekitav, et 9% küsitletutest vastas, et teab kartellikokkulepetest oma
sektori sees.

Lang filosofeeris kuriteoennetuse nõukogu istungil, et monopolism ja kartellid töötavad turumajanduse reeglite vastu ning riigi tähtsam ülesanne turumajanduse kaitsel on kartellikokkulepete vastane võitus. Lang ei ole uuringu tulemusi vaadates kindel, et kõik temaga nõus on. „Vaadates hinnakujundust tanklates, toiduainetekettides, võib öelda, et juhus on pime. Aga kas see on ikka nii pime, kas peaks järelevalvet tugevdama?“ arutles minister.

Lang lootis, et majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi uus amet, mis võttis üle konkurentsiameti ülesanded, kelle töövõitudest pole kuulda, saab uue hingamise ja peagi kuuleme tegudest. „Kuigi kartellikokkulepe võib kasulik tunduda, on see äärmiselt mõttetu ja kahjulik firma omanikele ja juhtidele,“ sõnas Lang.

Langi sõnul peavad nad edaspidi pöörama tähelepanu ka korruptsioonile ettevõtluses. „Seda, kui sisseostujuht tõmbab omanike naha üle kõrvade, ei käsitleta Eestis korruptsioonina. Tegelikult on see suurem probleem kui liikluspolitsei, kes korjab viiesajaseid, ja läheb kallimaks maksma, kuna tarbija maksab selle kinni. Vaja on konkreetseid samme astuda ja arenguruumi on kõvasti,“ lisas Lang.

Langi sõnul oleme sarnased teise Euroopa Liidu liikmetega. „Oleme eriti sarnased riikidega, kellega meil on sarnane kultuurikontekst, näiteks Soomega,“ ütles Lang, kelle sõnul ei vasta tõele jutt meie erilisusest ja sellest, et Lääne-Euroopa tavasid ei saa omaks võtta Nõukogude Liidu taaga tõttu.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. March 2008, 14:54
Otsi:

Ava täpsem otsing