Reede 2. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Puhastamata köögiventilatsioon süttib

Mariliis Pinn 26. märts 2008, 07:46

Korralikult toimiv
köögiventilatsioonitorustik kulgeb teistest tuulutussüsteemidest lahus ja seda
puhastatakse kord aastas.

Kuna köök kuulub kõrgendatud tuleohuga hooneosade hulka, peab see vastama kõrgema astme tuleohutusnõuetele, kirjutas Andero Viirlaid Lifa Partners OÜst.

Peamise tulekahjuohu köögi sundventilatsioonis tekitab toiduõlijääkide ülemäärane kuhjumine. Esimene rasvakiht seob end metallpindadega, seejärel kuhjuvad järgnevad toiduvalmistusprotsessi käigus tuha ja rasva poolt tekitatud musta süsiniku kihid. Temperatuuridel üle 200 kraadi C eralduvad toiduõlidest kergsüttivad aurud ning 310 C kuni 360 C juures võib toimuda iseeneslik süttimine. Ventilatsiooni vigaste termostaatide puhul võib torustik kergelt süttida.

Toiduõli leekpunkt on korduvkasutuse tõttu madalam. Näiteks kanarasva ja köögiviljaõli jääkained on eriti kerged süttima. Igasugune tuli vajab süüdet, kütust ja õhku, ja kõik need on köögis tavaliselt olemas. Kõik toiduvalmistamise seadmed on potentsiaalsed süüteallikad, alates gaasikütte leekidest ja rasva läbipraadimise aparaatidest kuni elektriseadmeteni, nagu röstrid, praadijad ja küpsetusplaadid.

Riskianalüüsi peaks viima läbi viiel eri etapil: süüteohtude identifitseerimine; riskide iseloomustamine; riskide hindamine; arvestuse pidamine; ja lõpuks mõne aja järel iseloomustuste ülevaatamine ja redigeerimine.

Tuleohutuse tagamiseks tuleb kogu sundventilatsiooni ja rasvafiltreid süstemaatiliselt kontrollida. Köögi tõmbelõõride süsteem peab jääma eraldatuks teistest ventilatsioonisüsteemidest.

Kui köögilõõrid peavad läbima hoone teisi osi, peaks nad eraldama omaette välislõõri. Väljapoole hoonet tuleks paigaldada minimaalne hulk torusüsteemidest, et vähendada võimalikku rasva hangumist ja tahkumist toru sees. Kui see on vältimatu, siis tuleks torud soojustada. Tähtis on omada regulaarset puhastusprogrammi, mitte ainult köögipersonali poolt juurdepääsetavatele osadele, vaid ka kompetentse puhastustöövõtja oma, mis hõlmab kogu sundventilatsioonisüsteemi.

Mõned puhastustöövõtjad on tuntud selle poolest, et ehitavad tuletõkkeseina, selle asemel, et puhastada kogu süsteem. Selline vähendab kulutusi, ent ei ole siiski rahuldav lahendus.

Ka on seadusest tulenev kohustus puhastada ventilatsioonitorustik süttimisohtlikest jäätmetest vähemalt kord aastas.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. March 2008, 07:46
Otsi:

Ava täpsem otsing