Laar ja Savisaar avavad käsikäes ürituse

30. märts 2008, 18:18

Homme keskpäeval algava Jüri Vilmsi
mälestusele pühendatud konverentsi avavad Mart Laar ja Edgar Savisaar, teatas
Tallinna linnavalitsus.


Mälestuskonverentsi korraldajana leiab Tallinna linnavolikogu aseesimees Tarmo Lausing, et nüüdis-Eesti poliitika tipus seisvad Savisaar ja Laar väärivad kohta Vilmsi kõrval.

"Nii nagu Edgar Savisaar ja Mart Laar on olnud Eesti riigi iseseisvuse taastamise võtmetegelased ja tänased olulisemad poliitikakujundajad, oli seda Eesti riigi sünni aegadel ka Jüri Vilms," märgib Lausing. "Töö eest Eesti Vabariigi loomisel võiks Jüri Vilmsi tõsta ühele pulgale Konstantin Pätsi ja Jaan Tõnissoniga, kui mitte kõrgemalegi."

Esmaspäeval toimuva mälestuskonverentsi peakõnelejaks on teenekas Vilmsi-uurija, Jyväskylä Ülikooli ajalooprofessor Seppo Zetterberg, kes püüab tuua selgust Vilmsi salapärase kadumise asjaoludesse. Eesti ajaloolased Küllo Arjakas ja Mati Graf kõnelevad muuhulgas Vilmsi kohast Eesti ajaloos ja suhetes Venemaaga.

Sel kuul möödub 90 aastat Vilmsi kadumisest teekonnal Soome, kuhu ta suundus hankima naaberriikide tunnustust vastsele Eesti Vabariigile. Vilms oli üks kolmest Eestimaa Päästmise Komitee liikmest, Eesti Vabariigi asepeaminister ja esimene kohtuminister.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. April 2008, 08:09
Otsi:

Ava täpsem otsing