USA aktsiaturud käitunud muust maailmast paremini

31. märts 2008, 11:24

Ehkki ülemaailmse finantskriisi epitsenter
on USA, on sealsed aktsiaturud käitunud tunduvalt paremini kui enamik börse
mujal maailmas, kirjutab The Wall Street Journal.

Dow Jonesi tööstuskeskmine on sel aastal langenud 7,9 protsenti, Saksamaa, Prantsusmaa ja Jaapani aktsiaturud on kukkunud kaks korda rohkem, aga India aktsiaturg on kaotanud viiendiku ning Hiina koguni 32 protsenti, kirjutab majandusleht.

Globaalsete aktsiaturgude käitumine sel aastal on „õpikunäide selle kohta, et USA aktsiaturg on suhteliselt kaitsev turg”, lausus ajalehele investeerimispanga HSBC globaalsete aktsiaturgude peastrateeg Kevin Gardiner. Ehkki USA majandus on languse äärel, on selle aktsiaturg langenud vähem kui nende riikide turud, kus majandus on tunduvalt paremas olukorras. USA turud on püsinud teistega võrreldes paremini ka viimase poole aasta jooksul.

Üheks põhjuseks, miks USA turud püsivad muust maailmast paremini, on eelmiste aastate edule järgnev pohmelus. Eelkõige puudutab see Hiina ja India aktsiaturge, aga mitte ainult. Eelmistel aastatel on USA aktsiaturud esinenud muust maailmast kehvemini kõikidel aastatel alates 2002. aastast. Erandiks on selle aasta esimesed kuud ning mõne analüütiku arvates on need kuud saanud pöördepunktiks.

Üheks põhjuseks, miks see võib nii olla, on USA keskpanga agressiivsus hoidmaks ära majanduskasvu aeglustumise süvenemist. Rahvusvahelistel turgudel tegutsevate ettevõtetele tuleb kasuks ka dollari nõrkus, sest välismaal saadud tuludest võivad nad osta rohkem dollareid, kui nad on harjunud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. March 2008, 11:24
Otsi:

Ava täpsem otsing