Nooruslik ja mänguline eesti nüüdismuusika

Kersti Inno 04. aprill 2008, 00:00

Festivali kunstiliste juhtide Ülo Kriguli ja Timo Steineri kinnitusel on alanud festivali märksõnadeks mäng ja mängijad: "Oleme festivalimöllu tõmmanud palju noori inimesi, kelle mälestused lapseea mängudest ei ole veel päriselt tuhmunud."

Noortele pühendatud "Mammutikese kontserdil" teeb debüüdi Tallinna Muusikakeskkooli uue muusika ansambel.

Tavatult suur on noorte heliloojate väljapanek, lausa kahe kontserdiga on programmis esindatud Georg Otsa nimeline muusikakool, aga mängivad ka suured: Kaumann "Kaubamajas", Reinvere kirikus, Kangro kinos, Grünberg Kultuuritehases, Kozlova kontserdisaalis.

Mõned heliloojad on oma igapäevased mänguasjad hüljanud ja laenanud teiste omi - nagu seda teeb Alo Põldmäe, kes on lustida võtnud fotoaparaadi.

Mängitakse põhiliselt ikka pillidel: sümfooniliselt ja kammerlikult, suurtes saalides ja väikestes tubades, väga vaikselt ja tohutu kõlajõuga - õrnast sopranist löökpillide taustal mahuka meeskoorikõlani festivali lõppmänguväljakul Estonia kontserdisaalis.

Ka täna kõlavad Estonia kontserdisaalis võimsad sümfoonilised hääled.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester Risto Joosti juhatusel esitab uudismuusikat maestro Eino Tambergilt, kelle "Vokaliis" ja "Lumepuu" on kirjutatud mõeldes just Helen Lokuta kaunile häälele. Intrigeerivaks tõotab saada Timo Steineri uus teos sümfooniaorkestrile ja tavatul laulmistehnikal baseeruvale vokaalkvartetile. Oma esiettekande saab ka Kristo Matsoni Rahvusvahelisel Lepo Sumera nimelisel noorte heliloojate konkursil ära märgitud "MaLeRa KaSuKu in memoriam".

Laupäeval kohtume Kultuuritehase lava industriaalses keskkonnas aga koguni kahekümne klassikaliselt elegantse tšelloga.

Oma debüüdi heliloojana EMPil teeb siin muidu teatrimuusikaga tuntust kogunud Ardo-Ran Varres ning tänu Eesti tšellokogukonna entusiasmile on nüüd haruldane võimalus kuulata uut kontsertpala neljale tšellole ja sopranile ka Sven Grünbergilt.

Jüri Reinvere autorikontserdil Niguliste kirikus toob Eesti Filharmoonia Kammerkoor Risto Joosti juhatusel ettekandele pooleteisttunnise katkematu kava Reinvere uutest ja vanematest teostest koos visuaalse lavastusega.

Eesti heliloojate kergemuusikalise küljega saab tutvuda aga Uno Naissoo 80. sünniaastapäevale pühendatud autorikontserdil. Arvukatel rahvusvahelistel konkurssidel peaauhindu korjanud Mihkel Poll debüteerib EMPil soolokavaga puhtalt Eesti muusikast. Kaasaegsesse muusikasse puutuvatest eelarvamustest on võimalik vabaneda kontserdil, mille kava on koostatud optimistlikust nüüdismuusikast.

Kolmapäeva hilisõhtuks Viru keskuses väljakuulutatud Tõnis Kaumanni absurdimaigulise kammerooperi "Kaubamaja" esietendus lükkub aga umbes kuu võrra edasi. Loodetavasti sobib ta ka siis oma temaatikaga kevadisse lokkavasse ostuhullusesse.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:53
Otsi:

Ava täpsem otsing