30 000 inimese kraanivesi on mürgine

Mariliis Pinn 04. aprill 2008, 07:45

Eestis on sadakond veevärki, millest
saadavas vees on kuni viis korda rohkem fluori kui lubatud 1,5 milligrammi
liitri kohta.

Tervisekaitseinspektsiooni andmetel on Eestis 15 veevärki, kus on fluorisisaldus vees koguni neli milligrammi liitri kohta, kõige rohkem on vees fluori Pärnumaal Audru vallas ja suurimad mureallikad on Pärnu- ja Läänemaa, kus näiteks 181 elanikuga Põldeotsa külas on liitris joogivees koguni 6,6 milligrammi fluori, kirjutas Postimees.ee.

«Audru lastel, kes seda vett joovad, on hambad kui pruunid kägarad suus ja hambavaap lagunenud, enamik joob ikka kraanivett, sest ei jõua ju poest osta,» ütles Audru elanik Vello Meister.

«Niisuguse kontsentratsiooniga vesi on selgelt tervisele kahjulik ning seda ei tohi kohe kindlasti juua,» väitis aga Tartu Ülikooli keskkonnatervishoiu teadur Ene Indermitte, kelle sõnul on aga vale arusaam, et fluor on kahjulik üksnes lastele. «Fluor on ikkagi toksiline aine, uuringutega on leitud seoseid vähi ja fluoriidirikka joogivee vahel,» seletas ta. Fluorist vett ei saa ka puhtamaks keeta või koduste vahenditega filtreerida, Indermitte sõnul keetmine koguni suurendab fluorikontsentratsiooni.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. April 2008, 07:43
Otsi:

Ava täpsem otsing