Analüütikud panevad jälle puusse

07. aprill 2008, 10:50

Wall Streeti investeerimispankade 1800
analüütiku ennustused eelmise aasta kolmanda kvartali tulemuste kohta olid 8,2
protsendipunkti tegelikust kõrgemad ning neljanda kvartali viga oli kõigi aegade
suurimad 33,5 protsendipunkti, kirjutab Bloomberg.

„Pole ka mingi ime, miks investorid analüütikuid ei usalda,” lausus uudisteagentuurile investeerimispaga Charles Schwab investeeringute peastrateeg Lis Ann Sonders.

Ehkki USA keskpanga juht Ben S. Bernanke ennustas, et USA majandus on ilmselt langusfaasis ning pangad on juba teatanud 232 miljardi dollari mahakandmisest, ennustavad analüütikud ettevõtetele 2008. aastaks kõigi aegade parimaid majandustulemusi. Bloombergi andmebaasi kohaselt kasvavad S P 500 indeksi koosseisu ettevõtete kasumid 10,7 protsendi võrra.

„Analüütikud juhivad meid kaljujärsakust alla,” kommenteeris prognoose investeerimispanga City National Bank investeeringute juht Richard Weiss. Esimese kvartali tulemused saavad tema sõnul olema külmaks dušiks neile analüütikutele, kes „istuvad kahekohalise kasvunumbri otsas”.

Ja jälle, nagu oli see üheksakümnendate aastate lõpul, mil analüütikud olid põhjendamatult optimistlikud tehnoloogiaettevõtete osas, on suurteks eksijateks tippanalüütikud. Nii ennustas ajakirja Institutional Investor poolt 2007. aasta parimaks pangandussektori analüütikuks tunnistatud Merryll Lynchi analüütik Guy Moszkowski neljanda kvartali alguses, et Citigroup teenib kasumit 1,08 dollarit aktsia kohta. Tõsi, 8. jaanuaril vaatas ta prognoosi üle ning ennustas kahjumit 1,43 dollarit aktsia kohta. Nädal aega hiljem teatas Citigroup aga oma 196 aasta pikkuse ajaloo suurimast kahjumist 1,99 dollarit aktsia kohta. Moszlowski pole aga muutnud oma „neutraalset” soovitust, mille ta andis möödunud aasta 28. augustil, mis tähendab, et aktsia hind võib tõusta nullist kuni 10 protsendini. Tegelikult on Citigroupi aktsia hind kukkunud sellest ajaga 47 protsenti.

Varasemalt olid analüütikud kaotanud nii palju usaldust 2002. aastal, mil Wall Streeti investeerimispangad maksid trahve ja kompensatsioone kokku 1,4 miljardi dollari eest, sest nad olid üheksakümnendate aastate lõpus moonutanud analüüsi tulemusi selleks, et saada tehnoloogiaettevõtted oma investeerimispankade klientideks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. April 2008, 11:32
Otsi:

Ava täpsem otsing