Kuidas vältida vähki: 10 nõuannet

07. aprill 2008, 12:08

Laialt on levinud eksiarvamus, et vähk on
ainult pärilik haigus ning seega pole selle vältimiseks võimalik midagi teha.
Tegelikult saaks aga Ameerika vähiliidu andmetel tervislikemate eluviisidega
ennetada pooli surmajuhte.

Järgnevalt on LiveScience´i vahendusel toodud kümme elustiilimuutust, mis vastavaldatud uurimuste kohaselt vähendavad vähki haigestumise tõenäosust.

1. Ära suitseta ega kasuta muid tubakatooteid. Kui oled korduvalt edutult loobuda proovinud, ära anna alla. Lõpuks peab see õnnestuma.

2. Lase ennast regulaarselt kontrollida (kontrollima peaks käärsoolt, rindu, eesnääret, emakakaela ja nahka – küsi oma arstilt kontrollimisintervallide kohta ning mis vanuses peaks seda alustama). Vähi varane avastamine suurendab oluliselt paranemisvõimalusi.

3. Piira alkoholi tarbimist. Alkoholi tarbimise igapäevane reguleerimine ei tähenda, et sa võid nädal aega karske olla ja siis reedel juua terve nädala eest.

4. Kaitse oma nahka päikese eest. Kasuta suviti välja minnes alati päikesekreemi, mis kaitseb nii UVA kui UVB kiirte eest.

5. Ole füüsiliselt aktiivne. Sportimisest kasu saamiseks ei pea olema atleet. Tervisele on kasulikud ka kergemad harjutused – südame löögisagedust tõstavad ning higistama panevad juba kiire kõnd, jalgrattasõit või tantsimine.

6. Hoia oma kaal normis. Kehamassiindeks (kehakaal kilogrammides jagatud pikkuse ruuduga meetrites) peaks olema 25 või vähem.

7. Väldi menopausiaegset hormoonravi. Kui hormoonravi on vältimatu, püüa seda mitte kasutada üle viie aasta.

8. Vähiriski vähendamiseks on välja töötatud ravimeid, mis on osutunud küllalt efektiivseks. Räägi nendest oma arstiga.

9. Väldi vähki põhjustavate materjalide lähedust. Kiirgus ning mõned kemikaalid põhjustavad vähki.

10. Söö vähiohtu vähendavat toitu. Toiduvaliku roll vähi tekkes pole küll kaugeltki lõpuni uuritud teema, kuid teadlased usuvad, et taimne toit vähendab erinevate vähitüüpide tekke tõenäosust, eelkõige käärsoolevähi. Juhtnöörid on järgmised: Ära söö päevas rohkem kui umbes kaardipaki suuruse tüki punast liha.; väldi ümbertöödeldud liha nagu vorstid ja suitsuvorstid, söö iga päev juurvilju ja puuvilju; tarbi võimalikult vähe suhkrustatud jooke, magustoitu, komme, soolaküpsiseid ja krõpse.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. May 2009, 12:17
Otsi:

Ava täpsem otsing