10 võimatut asja, mille teadus tegi võimalikuks 2: Taevast võib sadada meteoriite

08. aprill 2008, 10:02

Kogu renessansiaja keeldusid astronoomid
tunnistama meteoriitide olemasolu. Idee, et taevast võib kive langeda oli
toonaste teadlaste arvates kahtlane ja ketserlik. Jumala loodud universum poleks
ju ometi mingi selline korratu paik, kus taevast võiks kive langeda?

Prantsuse teaduste akadeemia tegi isegi avalduse, et „taevast ei saa kive langeda”. Teated maapinnale kukkunud tulekeradest liigitati kuulujuttude ja rahvaluule valdkonda. Meteoriite endid peeti piksekivideks, mis tekkinud välgulöögi tagajärjel.

1794. aastal avaldas füüsik Ernst Chladni raamatu, milles ta väitis, et meteoriidid on kosmilise päritoluga. Raamatu ajendiks oli Prantsusmaa Barbotani 1790. aasta kivisadu, millel oli ligi kolmsada pealtnägijat.

Chladni raamatust sai pilkeobjekt, süüdistused võeti maha alles 1803. aastal, mil Jean-Baptiste Biot analüüsis Prantsusmaa L’Aigle’ meteoriidisadu ning esitas kindlaid tõendeid, et meteoriidid olid tõepoolest taevast langenud.

Loe sarja eelmist osa: Täheuuringud Loe ka järgmist osa: Õhust raskemad esemed lendavad

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. April 2008, 13:50
Otsi:

Ava täpsem otsing