Alligaatori veri aitab superbakterite vastu

08. aprill 2008, 12:25

Alligaatori veres leiduvad valgud on
võimsad antibiootikumid, mis võivad aidata võidelda tavalistele
antibiootikumidele resistentsete nakkustega.

Esimene põhjalik alligaatori vere ravivõimeid käsitlev uurimus selgitab detailselt vere antibakteriaalseid omadusi. Lisaks saavad verevalgud hakkama ka mõnede seennakkustega, nagu näiteks AIDSi-haigetele tõsiseid probleeme valmistava Candida albicans, kirjutas Physorg.

“Alligaatori vere potentsiaal nii seennakkuste kui bakterinakkuste ravimisel on suur,” ütles uurimuse üks autoritest, McNeese’i ülikooli teadlane Mark Merchant. “On täiesti võimalik, et ühel päeval kirjutavad arstid välja alligaatori verel põhinevaid ravimeid.”

Merchanti varasemad uurimused on näidanud, et alligaatoritel on ebatavaliselt tugev immuunsüsteem, mis on inimeste omast suuresti erinev. Erinevalt inimestest suudavad alligaatorid võidelda paljude seente, viiruste ja bakteritega tõhusalt juba esmakordsel kohtumisel. Teadlased usuvad, et tegemist on evolutsioonilise kohastumusega, sest territooriumi pärast võideldes saavad alligaatorid sageli vigastada.

Teadlased kogusid vereproove Ameerika alligaatoritelt ning eraldasid proovidest haigustega võitlevad valged verelibled – leukotsüüdid. Leukotsüütidest eraldati omakorda aktiivset valgud.

Laborikatsetes tapsid väikesed valguekstraktikogused laia valikut baktereid, muuhulgas ka MRSA-d (metitsilliiniresistente Staphylococcus aureus), surmavat superbakterit, mis levib haiglates ning muutub erinevate antibiootikumide vastu aina resistentsemaks.

Valgud tapsid ka kuus kaheksast erinevast Candida albicans’i tüvest. Varasemad uurimused on näidanud, et alligaatorivalgud võivad võidelda ka aidsi põhjustava HIV-ga.

Nüüd püüavad teadlased kindlaks määrata antimikroobsete valkude täpset keemilist struktuuri ning otsustada, millised valgud on erinevate mikroobide hävitamisel kõige tõhusamad. Kui keemilised struktuurid on välja selgitatud, võivad teadlased asuda ravimeid välja arendama. Kui kõik õnnestub, võivad alligaatoriverel põhinevad ravimid apteegiriiulitele jõuda juba 7-10 aasta pärast.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. April 2008, 19:13
Otsi:

Ava täpsem otsing