10 võimatut asja, mille teadus tegi võimalikuks 5: Tuumaenergeetika

09. aprill 2008, 12:59

Albert Einstein ütles 1934. aasta lõpul
ajalehele Pittsburgh Post-Gazette, et ta ei näe mingitki võimalust selleks, et
tuumaenergiat saaks kunagi kasutusele võtta.

Aatomeid ei ole võimalik tahte järgi lõhustada. Samal aastal oli Enrico Fermi avastanud, et kui uraani neutronitega pommitada, siis uraani aatomid lõhustuvad ning lõhustumise käigus vabaneb energia.

Einsteini skepsise hajutasid edasised sündmused. 1939. aastaks oli tuumalõhustumist palju rohkem tundma õpitud ning teadlased mõistsid, et ahelreaktsioon põhjustab tohutu plahvatuse.

1942. aastal kutsuti selline ahelreaktsioon katseliselt esile ning 6. augustil 1945 heideti Jaapanis Hiroshimale aatomipomm. Irooniline, aga laevastikuadmiral William Leahy oli väidetavalt president Harry Trumanile öelnud: „See on suurim lollus, millega me eales hakkama oleme saanud – see pomm ei plahvata iialgi – ma räägin siin kui lõhkeainete ekspert.”

1954. aastal sai Nõukogude Liidust esimene riik, kes võttis tuumaenergia kasutusele. Avati Obninski 5 megavatise võimsusega tuumajaam. Lääne allikates mainitakse Obninski tuumaelektrijaama väga harva kui esimest tuumaenergia rahuotstarbelist rakendust.

Põhjustena tuuakse, et seda ei ehitatud üldise laiahaardelise tuumaenergiareaktorite ja tuumaenergeetika arendamise programmi raames, vaid tuumaprogrammi teadusjuhi Igor Kurtšatovi initsiatiivil ja diktaator Jossif Stalini käsul ühekordse projektina. Lisaks veel asjaolu, et seda salajaste tuumalinnade plutooniumi tootmise reaktorite lähisugulast sai iga hetk lülitada ümber oma põhitegevusele. Jaam suleti 30. aprillil 2002.

Kui soovid lugeda tervet sarja, siis alusta siit: Täheuuringud.

Loe ka: Taevast võib sadada meteoriite, Õhust raskem ese lendab ja Kosmoselennud.

Tuumajaama kohta loe siit: Kuidas töötab tuumajaam.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. April 2008, 19:13
Otsi:

Ava täpsem otsing