Moody’s: Balti pankade jaoks on keskkond muutunud pingelisemaks

Agnes Ojala 11. aprill 2008, 18:01

Põhjamaade ja Balti panku on finantskriis
seni mõjutanud vaid piiratult, 2008. aasta esimesest kvartalist alates aga on
oodata kasumite suuremat kõikumist.

Kasuminumbrid võivad väheneda väärtpaberiportfellide allahindamise ja varade kvaliteedi languse tõttu, teatas reitinguagentuur Moody’s.

Moody’s annab regulaarselt hinnangu 56 Põhjamaade ja Balti regiooni pangale ja viimase üheksa kuu jooksul on enamus reitinguid jäänud stabiilseks. Muudetud on vaid 9 reitingut või reitingu väljavaadet.

Reitinguagentuuri hinnangul on kõikide siinse regiooni 8 pangandussüsteemi seisund stabiilne, vaid Islandi ja Eesti süsteemidele on antud negatiivne väljavaade.

"Kuigi Põhjamaade ja Balti piirkonda kuulub kaheksa riiki, on viie Põhjamaa ja kolme Balti riigi vahel märkimisväärsed sarnasused. Balti riikide süsteemide suurimad pangad kuuluvad täielikult Põhjamaade pankadele või ühisettevõtetele (nagu näiteks DnB NORDi puhul) ja Balti süsteemid on suuremate pankade jaoks on olulisemaks muutunud,“ selgitas Moody’se asepresident ja aruande autor Janne Thomsen.

Põhjamaade pankadel on endiselt vastupidav tegutsemiskeskkond, Balti pankade jaoks aga on tingimused muutunud keerukamaks. Sellegipoolest usub Moody’s, et kõigi kaheksa turu jaoks muutuvad olud edaspidi paremaks.

"Pankade kasumlikkust on tõenäoliselt raskem säilitada, kuna laenukasv on pidurdunud, marginaalid on surve all, samuti on kasvanud palgakulud ja langenud varade kvaliteet. Sellegipoolest eeldame, et pangad suudavad siiski korralikke tulusid säilitada, nii et neis ei ole lähemate aastate jooksul suuremaid muutusi oodata,“ lisas Thomsen.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. May 2008, 10:41
Otsi:

Ava täpsem otsing