Rootsi kavandab seadust pangakriisi puhuks

13. aprill 2008, 11:11

Rootsi plaanib vastu võtta seaduse, mis
võimaldab riigil raskustesse sattunud pangad üle võtta, teatas agentuur
Bloomberg viitega Rootsi finantsurgude ministrile Mats Odellile.

Uue seaduse järgi läheb hääleõigus neis pankades, mis riik oma rahaga päästab, üle riigile, ütles Odell äsja New Yorgis tehtud ettekandes. Samuti näeb seadus, mida arutatakse juba 2000. aastast saadik, ette eraldi valitsusasutuse loomist, mis uut süsteemi juhtima hakkab.

„Need reeglid hõlmaksid maksesüsteemi seisukohalt olulise tähtsusega panku – neid, mis on „liiga suured, et põhja minna“,“ ütles Odell. „Väiksemaid panku katab hoiusekindlustuse süsteem, mis näeb ette vaid eraisikute hoiuste, mitte aga raskustesse sattunud pankade päästmise.“

1990.nendate aastate alguses tabas Rootsit panganduskriis, kus riik olu sunnitud sekkuma, et riigi suurimad pangad kollapsist päästa. 1990-1992 küündisid laenukahjud 120 miljardile Rootsi kroonile, vahendas Bloomberg.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. August 2008, 08:29
Otsi:

Ava täpsem otsing