Neuroloogid avastasid otsuste ennustamise viisi

15. aprill 2008, 19:39

Saksa neuroloogid avastasid, kuidas
tuvastada vaba valikut mõned sekundid enne kui inimene oma otsuse teatdvustab,
vahendas Lenta ajakirja Nature Neuroscience artiklit.

Eksperimendi käigus kästi vabatahtlikel vajutada parema või vasaku käe all asetsevat nuppu. Valida võis absoluutselt vabalt. Katseisik pidi meeles pidama, et mis hetkel ta enda arvates mingi nupu kasuks otsustas. Selle tarbeks näidati talle ekraanil erinevaid sümboleid. Meelde tuli jätta lihtsalt sümbol, mis otsuse hetkel ekraanil oli.

Magnetresonants-tomograafia abil uurisid teadlased samal ajal vabatahtliku aju. Nad märkasid, et otsustamise ajal aktiveerus ajus mõneks sekundiks kaks piirkonda. Seitse sekundit enne otsuse langetamist võis aktiivsusnäitajate põhjal selgelt öelda, kumma nupu kasuks see tuleb. Ühtlasi selgus, et inimese otsus on tema peas valmis tunduvalt varem, kui seni arvati.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. April 2008, 19:37
Otsi:

Ava täpsem otsing