Neivelt: Merko aktsia on nagu loteriipilet

16. aprill 2008, 17:30

Hansapanga endise juhi ja Eesti Arengufondi
nõukogu esimehe Indrek Neivelti sõnul on Merko Ehituse aktsia hetkel nagu
loteriipilet - kas jääb midagi järele või ei jää.

Kuidas peaksid Merko aktsionärid nüüd kahe Merko börsifirma puhul käituma, kas müüma kriminaalasjaga seotud Merko aktsiad äkki maha või hoopis juurde ostma?

„See on nagu loteriipilet, kas jääb midagi järele või ei jää. See ei maksa ju ka väga palju. Kuid põhiline on ikkagi ju see ettevõte, kes midagi ehitab, ning seal on ju vaatamata olukorrale kõik positiivne vaatamata sellele, mis majanduses toimub. Ehitama peab ju ikka ning praegu on turg kindlasti ülereageerinud. Mina olen ehituse poole pealt igatahes väga optimistlik,“ kommenteeris Neivelt.

Samuti märkis ta, et kriminaalasjaga seotud Merko osa on põhiettevõttega võrreldes nii väike, et see ei tohiks mingit rolli mängida. „See on ju nii pisikene osa, kui arvestada kogu Merko turuväärtust. See, et 300 000 miljonit pannakse kusagile kõrvale, pole ju vist kümmet protsentigi ettevõtte koguväärtusest. Ma peast täpset protsenti ei tea küll. Ja eks see, kuidas säärane ettevõte, kelle turuväärtus on nullist kuni 300 000 miljonini, kuidas sellise ettevõtte aktsia käitub, siis ma arvan, et rohkemaks see ka minna ei tohiks,“ märkis Neivelt.

Tema sõnul on Merko säärane poolitamine hea mõte. „Ma arvan, et ettevõtte poolitamine oli hea lahendus. Ainult kahju on sellest, et tublile ettevõttele on niimoodi kallale mindud. Ja aru ei saa ka, kas seal on põhjus taga või pole,“ lausus Neivelt.

Kuid kui oli põhjust kallale minna? „No sellisel juhul oleks pidanud juba kiiremini tegutsema. Sel juhul peaksid väga tugevad argumendid olemas olema, kuid praegusel juhul jääb neid argumente küll väheseks. Selleks, et sellist asja ette võtta peab olema endas 200% kindel. Et lihtsalt proovima minna, no selliselt lihtsalt ei käituta,“ märkis Neivelt, vihjates süüdistajate ja uurijate poolikule ja vähe argumenteeritud tööle.

Kui Merko aktsionär ja Gamma Holdingu juht Arvo Nõges loodab, et tänu praegustele raputustele muutub Merko Ehitus läbipaistvamaks ettevõtteks, siis Indrek Neivelt läbipaistvuses probleemi ei näe. „Mina läbipaistvust neile küll ette ei heida. Kõik materjalid on ju olemas. Pigem suruvad sellised asjad inimesi ikka nurka, mitte vastupidi. Sa oled siis ju kaitsepositsioonis pikka aega ning ettevõttele see ka hästi ei mõju, ei saa oma põhitööga ju tegeleda sel ajal,“ lausus Neivelt.


Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. April 2008, 17:32
Otsi:

Ava täpsem otsing