Vitamiinid lühendavad elu

16. aprill 2008, 11:43

Iga päev neelavad miljonid inimesed
vitamiine, lootes teha oma tervisele head. Tegelikkus on hoopis vastupidine:
vitamiinid tõstavad varasema surma riski, selgub 67 uuringu põhjal tehtud
ülevaatest, kirjutas The Guardian.

Cochrane’i koostööorganisatsioon, mis tegeleb pidevalt ravimikatsete ja ravimeetodite hindamisega leidis, et A ja E vitamiine ja betakaroteeni sisaldavad toidulisandid ja vitamiinipreparaadid on tervisele kahjulikud.

Uuringu autorite sõnul suurendasid antioksüdante sisaldavad toidulisandid selgelt surevust. Kui antioksüdante hinnati eraldi ning arvesse võeti, et erinevate ravimikatsete tulemustes võis olla veidi kallutatust, samuti välistati seleeni mõju, ilmnes, et A-vitamiin oli seotud 16 protsenti, betakaroteen 7 protsenti ja E-vitamiin 4 protsenti suurenenud surmariskiga.

Andmed C-vitamiini ja seleeni kohta polnud nii ühetähenduslikud, pigem ilmnes nende puhul, et nende võtmisega ei kaasne platseeboga võrreldes mingit kasu.

Kopenhaageni ülikooli teadlane Goran Bjelakovic, kes analüüsi tegi, ütles, et ravimikatsetes kogutud tõendid ei tõesta, et antioksüdante sisaldavad preparaate peaksid tarvitama terved ega ka haiged. „Pole tõendeid, et C-vitamiinil või seleenil oleks positiivseid või negatiivseid mõjusid.”

Kõik toidulisandid, mida liigitatakse antioksüdantide kilda, taandavad näiteks puu- ja juurviljade positiivse mõju, sest nad imavad endasse ainevahetuse käigus tekkivaid kahjulikke kõrvalaineid, mis kahjustavad rakke ning põhjustavad vananemist.

Kuivõrd puu- ja juurviljade söömise kasulikkuse kohta on piisavalt tõendeid, siis väidab Cochrane’i analüüs, et antioksüdante sisaldavad toidulisandid on kasutud või koguni kahjulikud.

Bjelakovici juhtimisel töötanud rühm hindas 67 juhuvaliku abil valitud kliinilist katset, milles oli osalenud 232 550 inimest. 21 katset oli tehtud tervete peal, ülejäänute puhul oli tegu haigetega, kellele oli pandud kindel diagnoos. Analüüsi lõppjäreldus leiab, et kasulikum oleks jätta vitamiinitablettide ja toidulisandite võtmine katki ning süüa rohkem puu- ja juurvilju.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. November 2008, 10:36
Otsi:

Ava täpsem otsing