Elamuehitussektor pööras taas tõusule

Virge Lahe 18. aprill 2008, 00:00

"Inimesed kaotavad kodusid. Keegi USAs ei vaja kunagi enam kodu. See on reaalsus - halvad uudised eile, täna, homme. Tegemist on elamuturu kriisiga," kirjutas James Altucher Financial Timesis.

Ent ometi on elamuehituse aktsiad tõusnud 20 protsenti oma põhjast üles. Tavaliselt annavad aktsiad vastupidise tulemuse 6-9 kuud enne, kui sektor pöörab tõusule. USA keskpank koos Kongressiga tahab probleemile lõpu teha, pumbates majandusse 100 miljardit dollarit. Laenutagatiste äravõtmine laenu katteks lükkub edasi, rohkem inimesi saab laenu, intressimäärad langevad ja palju muudki, seisis ajalehes.

Viimase nelja kuu jooksul on Financial Timesi andmetel oma ettevõtte aktsiaid juurde ostnud Pulte Homesi, Hovnaniani, KB Home'i ja Lennari juhatuse esimehed ja keskastmejuhid. Kui endine Fedi juht Paul Volcker soovitab pumbata majandusse raha, siis miks see ei võiks olla elamuehituse sektori parema tuleviku signaal.

Goldman Sachsi väikeste ja keskmiste ettevõtete uurimisgrupi tegevjuht Chris Hussey rõhutas, et elamuehituse aktsiad on väga tugevalt all. Ta ütleb investoritele, et, see, millega ei läinud hästi eelmisel aastal, võib minna sel aastal.

Hessey' hinnangul sisendavad valitsuse rahasüstid ja Kongressi koostatud majanduse stimuleerimise plaan usku sektori tõusu. Samuti viitavad need käigud väga selgelt valitsuse kontsentreerumisele elamusektoris, mis tema sõnul annab kindlust sektori ettevõtete aktsionäridele. "Võib-olla on see märk, et halvimad ajad on möödas," ütles Hessey lootusrikkalt.

Samuti märkis analüütik, et tavaliselt ennetavad aktsiaturud majanduses toimuvat. Kui vaadata, kuidas aktsiate liikumised ennetasid majanduskasvu aeglustumist, ja kui vaadata, mida on teinud elamuehituse aktsiad viimased kuud. "Kas aktsiaturg ennustab ka sel korral õigesti, kas aktsiad on oma põhja saavutanud, kas nüüd oleks õige aeg osta?" küsis Washington Post.

Elamuehitajate Rahvusvaheline Assotsiatsioon näeb tulevikku USAs helgena. Nimelt prognoositakse, et elamusektor saavutab sel aastal 986 000 ehitise taseme ja kasvab 2009. aastal 1,1 miljonile.

Assotsiatsiooni majandusosakonna juht Stephen Melman kinnitas, et andmed tuginevad valitsuse poliitikale, madalamatele kinnisvaralaenude intressimääradele ja madalamatele hindadele. "Kõik see päästab inimesed suluseisust," lootis Melman.

FTN Midwest Seciuritiese analüütik James McCanless märkis, et vähem ehitisi tähendab ka vähem müümata kodude sattumist turule. "Tänu madalamatele majahindadele ja vähemale ehitusaktiivsusele peaks kogu turg muutuma sõbralikumaks," uskus ta. "Isegi kui on üle aastate madalaim tase, usun, et see on piisav, et parandada elamuehituse olukorda."

Samas manitses McCanless ettevaatlikkusele, öeldes, et investorid on juba enam kui aasta otsinud põhja. Vähem müügis olevaid kodusid teeb küll elamuehitajatel äriajamise lihtsamaks, kuid sellest üksi ei piisa, et anda turule uus hoog. Ent kokkutõmbunud hinnad on esimene samm sektori elluärkamise suunas, märkis McCanless.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:29
Otsi:

Ava täpsem otsing