Pühapäev 25. september 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Uus töölepinguseadus saab täna valmis

Hille Tressum 23. aprill 2008, 00:00

"Seadus on 98% ulatuses valmis. Homme (täna - toim) lepitakse veel viimastes detailides kokku ja siis saadetakse see ministeeriumidesse kooskõlastusringile ja edasi läheb see riigikokku," ütles Lang. Nimelt olevat osapooled jõudnud kõiki pooli rahuldavate lahendusteni.

Sotsiaalministeeriumi meedianõunik Jana Zdanovitš kinnitas, et läbirääkimised on edenenud, kuid ei saa veel seaduse detaile avaldada. Lang lisas, et sotsiaalpartnerid on kokku leppinud, et enne tänast kohtumist sisust avalikult ei räägita. Lang lubas täna anda ülevaate saavutatud kokkulepetest.

"Käesoleva aasta jaanuaris tuli välja uus töölepinguseaduse eelnõu," rääkis konverentsil Tööõigusabi ASi juhataja Heli Raidve. "Täna toimub sotsiaalpartnerite viimane kohtumine, mille tulemusena kooskõlastatakse eelnõu täielikult. Kui sotsiaalpartnerid jõuavad täna kõikides punktides kokkuleppele, siis läheb eelnõu tekst mai esimesel nädalal suurele kooskõlastusringile."

Raidve ütles, et künkliku tee läbi käinud eelnõu planeeritav vastuvõtuaeg on 28. juuni ning seadus jõustuks 1. jaanuaril 2010.

"Tõenäosus, et see seadus vastu võetakse, on 60%," sõnas Raidve, lisades, et kõik sõltub sellest, kas taandatavad muudatused ja põhimõttelised muudatused riigieelarves mõjutavad ka töölepinguseaduse eelnõu.

Raidve sõnul tooks uus töölepinguseadus endaga kaasa praegusest suurema koormuse töötukassale.

Lang avas eile Äripäeva äriõiguse konverentsi, kus ütles, et Eesti vajab uut töölepinguseadust kui inimene õhku. Rääkides uuest töölepinguseadusest, mainis Lang, et tuleb vabaneda kivinenud nõukogulikust arusaamast töötaja sotsiaalse kaitse osas. Töövõtja huvid on tema sõnul kaitstud mitte koondamistasude seadusega kindlustamise, vaid tasuva töökoha saamisega.

Sotsiaalminister Maret Maripuu sõnul paneb uus töölepinguseaduse eelnõu suuremat rõhku paindlikkusele ja kokkulepete vabadusele. "Uus seadus annab töötajatele ja tööandjatele rohkem kokkuleppevõimalusi," ütles Maripuu. "Samas peab aga arvestama mõlema poole huve. Me ei saa kuidagi tööandjale ette kirjutada, kuidas peab tööaega jagama. Mõnes organisatsioonis ei ole see lihtsalt võimalik."

Kehtiv töö- ja puhkeaja seadus ning uue töölepinguseaduse eelnõu lubavad töötajal ja tööandjal tööajas paindlikult kokku leppida. Samas ei saa tööandjat kohustada tööaega tsüklites planeerima. Tööprotsessid ettevõtetes on väga erinevad ning paljudesse organisatsioonidesse ei pruugi selline tööaja korraldus sobida.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing